« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
BISTRO "ANTE I SINOVI"

Znate li kako su neke od poznatih IT tvrtki dobile ime?

Ukoliko ste se oduvijek pitali je li Yahoo! bojni poklič nekog egzotičnog plemena ili zašto Twitter "cvrkuće", mi vam donosimo dogovore na ova važna pitanja

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

Yahoo

,

Apple

,

Twitter

,

Skype

Za mnoge je svjetske tvrtke koje postoje već dugo vremena često uglavnom potpuno jasno kako su dobile ime. Najčešće se radi o prezimenima osnivača (Ford, McDonalds) ili o direktnom opisu djelatnosti (Bank of America, General Electric) ili, kao na primjer u slučaju Coca Cole, o nekoć ključnom sastojku pića.

S druge strane, IT kompanije nastale u prvotnoj dot.com ludnici i one u posljednjih nekoliko godina uglavnom imaju vrlo bizarna, ali lako pamtljiva imena. Ukoliko vas je ikada zanimalo kako su velikani poput Applea ili Googla dobili ime, donosimo vam kratke priče.

Twitter - Dok su osmišljavali koncept ovog danas sveprisutnog križanca društvene mreže i servisa za mikroblogove, kreatori su za radni naslov odabrali ime „Status". Kako nisu bili pretjerano zadovoljni ovim poprilično generičkim imenom, odlučili su odabrati neko koje bolje reflektira poletnost i osjećaj „zujanja" u naših prijatelja nakon što im nešto priopćimo te su odabrali ime „Twitch".  Ipak, na kraju su zaključili kako ovo ime nije idealan tržišni naziv budući da može izazvati negativne konotacije (twitch se može prevesti kao trzaj, čak i grčevito trzanje) te su nastavili svoju potragu za idealnim imenom. Potpuno bez ideje, okrenuli su se prelistavanju riječnika i sasvim slučajno naišli na riječ „twitter" (cvrkut, cvrkutati) i odmah su znali da je potraga zavšena. Ostalo je povijest.

Google - Smišljajući naziv svoje buduće internetske tražilice, Sergey Brin i Larry Page dali su svojem nazavršenom proizvodu radni naziv „Back Rub" odnosno „masaža leđa". Kako nisu smatrali da to ime dobro odražava stranicu kakvu su željeli napraviti, potragu za novim imenom nastavili su u matematici i tako došli do imena „googol", što je matematički pojam koji označava broj jedan sa stotinu nula. Zaključili su kako je to odlično ime za tražilicu, budući da dobro prikazuje snagu njihove stranice koja bez problema pristupa ogromnim količinama informacija. Na kraju su tek malo preoblikovali riječ i tako je rođen Google.

Yahoo - Iako je lako pomisliti kako ovo ime dolazi od nekakvog usklika ili uzvika oduševljenja nečime, Yahoo je zapravo akronim od Yet Another Hierarchical Officious Oracle, ime inspirirano knjigom Guliverova putovanja. Jerry Yang i David Filo preimenovali su 1994. godine svoju tvrtku u „Jerry's Guide to the World Wide Web", ali nakon nekog vremena su zaključili kako je to ipak previše nezgrapno ime te su se odlučili za Yahoo!, akronim složen od gorenavedenih riječi. Yahooi su u knjizi Jonathana Swifta bili divljaci, a u Guliverovim putovanjima yahoo označava bezobraznu, nesofisticiranu i prostačku osobu

Skype - Za razliku od imena prethodnih tvrtki, ime ovog najpopularnijeg video, audio i chat programa na svijetu početno je bilo „Sky peer-to-peer". Peer to peer u računalnom svijetu podrazumijeva koncept umrežavanja računala bez centralnog poslužitelja. Skype je označio svojevrsnu revoluciju u načinu na koji komuniciramo, jer je bio prvi VoIP servis u kojemu su korisnici komunicirali direktno, a ne preko središnjeg servera. Bilo kako bilo, ovo je nespretno ime prvotno skraćeno u „Skyper", a kasnije je promijenjeno u „Skype" budući da je domena skyper bila zauzeta.

Apple - Ako je vjerovati Steve Wozniaku, suosnivaču tvrtke, Steve Jobs smislio je ime „Apple Computers" dok je vozio kalifornijskom autocestom 85 između gradova Palo Alto i Los Altos. „Jobs je navodno rekao kako je samo jedan dan došao i rekao kako je smislio idealno ime za tvrtku, Apple Computers. Tko zna, možda je radio na plantaži jabuka dok mu je to palo napamet. Nemam pojma, nikad nisam pitao. Možda je to ime njemu imalo neko drugo značenje. Budući da je veliki ljubitelj glazbe, možda je jednostavno nazvao tvrtku po Apple Records. Bilo kako bilo, znao sam da ćemo imati velikih problema sa autorskim pravima na ime", napisao je Wozniak u knjizi o povijesti kompanije.

Usput, jeste li čuli onaj vic o tome zašto se Billu Gatesu tvrtka zove Microsoft?

05.08.2011. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno