« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
U DOBROM STANJU

Znanstvenici utvrdili autentičnost balzamirane glave - to je Henrik IV.

Henrik IV. (1553-1610), prvi vladar iz burbonske dinastije i djed Luja XIV. "kralja sunca", jedan je od omiljenih francuskih vladara

Henri IV.
Henri IV. (Wikipedia)
Više o

Francuska

,

kralj

,

glava

,

Henri IV.

Nakon devetomjesečne analize znanstvenici su potvrdili autentičnost balzamirane glave jednog od najpoznatijih francuskih kraljeva - Henrika IV., koja je prije dvije godine pronađena kod privatnog kolekcionara nakon što se nije znalo za njezinu sudbinu od 1793., objavljeno je u srijedu u Britanskom medicinskom glasniku (BMJ). Glava Henrika IV. "u vrlo dobrom je stanju" te sadrži kosu i ostatke brade. "Dobila je malo smeđe boje, oči su napola sklopljene, a usta otvorena", navodi su u članku BMJ-a.

Glava je identificirana po nekoliko znakova: "malenoj leziji od 11 mm iznad desne nosnice, rupici koja svjedoči o nošenju naušnice u desnoj ušnoj resici, kao što je bilo moderno na tadašnjem francuskom dvoru, te ožiljak lijevo iznad gornje usnice, trag rezotine koju je kralju nanio Jean Chatel pri pokušaju ubojstva 27. prosinca 1594. godine". Nažalost, znanstvenici nisu mogli potvrditi svoje nalaze DNK testiranjem, ali su analizom ugljika dokazali da je glava iz 17. stoljeća i da su pri njezinu balzamiranju korištene tehnike iz tog vremena.

Analizu je provelo 19 znanstvenika okupljenih oko dr. Philippea Charliera, sudskog liječnika iz Garchesa, poznatog po otkriću trovanja živom Agnes Sorel, najdraže ljubavnice kralja Karla VII., te dokazivanju da posmrtni ostaci čuvani u dvorcu Chinon ne pripadaju Ivani Orleanskoj.

Henrik IV. (1553-1610), prvi vladar iz burbonske dinastije i djed Luja XIV. "kralja sunca", jedan je od omiljenih francuskih vladara, koji je prekinuo duge vjerske ratove u zemlji i potpisao Nanteski edikt. U atentatu ga je 1610. ubio jedan fanatični katolik. Njegova glava nestala je nakon što su 1793. francuski revolucionari oskvrnuli Henrikov grob u bazilici Saint Denis, pokraj Pariza. Od tada je bila u posjedu raznih privatnih kolekcionara. Sljedeće godine glava će ponovo biti pokopana, uz državne počasti. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 11:11:00
Novi komentar
nužno
nužno