« Život
objavljeno prije 13 godina
MECTIZAN

Znanstvenici na dobrom putu prema stvaranju pilule koja ubija komarce

Ivermectin, lijek koji se koristi za liječenje riječnje sljepoće, ubija komarce

Komarac
Komarac (Deviantart)
Više o

komarci

,

mectizan

,

ivermectin

Stručnjaci iz Senegala su s kolegama sa Državnog sveučilišta Colorado zaključili istraživanje lijeka koji bi mogao ojačati naša obrambena svojstva kad je u pitanju agresija komaraca. Već neko vrijeme znanstvenici polako potvrđuju tezu da lijek protiv parazita koji se upotrebljava za liječenje riječne sljepoće (Onhocerkoza - izaziva je parazit Onchocerca volvulus , a prenose je mušice papučarke koje se legu u brzim vodotocima. Onhocerkoza je endemska u više od 25 zemalja tropskog pojasa Afrike, Azije i Amerike) ima potencijala da ubija komarce.

Otkrilo se da komarac vrlo brzo ugiba kad ubode čovjeka koji je uzeo pilulu. Lijek se zove Mectizan, a u nekim dijelovima svijeta se zove još i ivermectin. Istraživanje je provedeno u dva afrička sela.

U prvom selu stanovnici su uzeli ivermectin, a stanovnici drugog sela nisu. Kad su testirani komarci iz oba sela, pokazalo se, između ostalog, da oni iz prvog sela u sebi imaju i do 80 posto manje parazita koji prenose malariju.

Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Iako su rezultati obećavajući, struka je ipak suzdržana jer smatra da primjenjivanje toga lijeka u voe svrhe jednostavno nije izvedivo u praktičnom smislu, najviše zbog svih rizika koji se vežu uz njega (svaki lijek ima određene nuspojave i predstavlja određeni rizik), ali i zbog toga što bi ga, da bi bio učinkovit, ljudi trebali uzimati jednom svakog mjeseca. Ako ništa drugo, znanstvenici sada barem imaju putokaz za daljnja istraživanja i pronalaženje pilule protiv komaraca koja će biti dostupnija i praktičnija.

12.07.2011. 22:15:00
Novi komentar
nužno
nužno