« Život
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
blagdanska otkrića

Znanstvenici izmjerili brzinu čepa pjenušca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pjenušac

,

brzina čepa

,

otvaranje šampanjca

Njemački su znanstvenici nakon dugih istraživanja uoči blagdana uspjeli riješiti pitanje brzine kojom čep iz boce pjenušca leti zrakom kad se otvori boca.

Prof. Friedrich Balck s Instituta za fiziku i fizikalnu tehnologiju Tehničkog sveučilišta Clausthal utvrdio je pokusima da se čep koji leti bez ometanja postiže brzinu oko 40 kilometara na sat, priopćilo je u četvrtak Tehničko sveučilište.

Navedena brzina prevelika je za čovjeka koji želi izbjeći udarac čepa u letu. Drugim riječima, tko se nalazi u dosegu čepa, ne može ga izbjeći pošto čuje zvuk od otvorenja boce, izjavio je sveučilišni glasnogovornik Christian Ernst.

Balk je u tijeku istraživanja otvarao boce koje su stlačene na 2,5 bara. Riječ je o tlaku koji nastaje u dobro protresenoj boci, izjavio je Ernst.

Brzina letećeg čepa mjerena je laserom i akustički, pri čemu je bilježen zvuk oslobađanja čepa iz boce te zvuk njegova udarca u zapreku od papira. Pritom je utvrđeno da čep iz dobro prodrmane boce leti 40 kilometara na sat ili nešto brže nego trči najbrži čovjek.

Po izračunima profesora Balcka, čep može teorijski čak postići brzinu do 100 kilometara na sat, za što je potreban tlak od tri bara, izostanak trenja i boca ugrijana na suncu.

U praksi čepovi ne bi trebali biti problem, smatra znanstvenik. "Ako se boca izvadi iz hladnjaka i ne trese se, čep uopće nije pod tlakom", zaključio je. (hina/metro-portal)

11.12.2008. 15:14:48
Novi komentar
nužno
nužno