« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POGLED U BUDUĆNOST

Znanstvena fantastika koja je postala realnost

Od vremenskog stroja pa do teleportacije, znanstvena fantastika uvijek je golicala maštu

Fotografija vijesti
Više o

budućnost

,

izumi

,

znanstvena fantastika

Neke ideje, poput satelita, kojeg je prvi nagovijestio Arthur C. Clarke, transformirale su svijet. Druge, poput kloniranih dinosaura, ostale su daleki san. Iako sporo, neki od snova postali su realnost.

Putovanje kroz vrijeme - je li tim znanstvenika s MIT-a doista pokazao da je putovanje vremenom moguće? Na neki način, no još dugo to neće biti DeLorean kao u ˝Povratku u budućnost˝. Kvantni vremenski stoj omogućio bi znanstvenicima da utječu na čestice u prošlosti. No čak i da se napravi jedan, neće fizički slati objekte kroz vrijeme, već će jednostavno promijeniti povijest tih objekata. Ako ništa drugo, barem je paradoks putovanja kroz vrijeme time riješen.

>> Kvantni vremenski strojevi omogućit će putovanje u prošlost

Leteći automobil -  vozilo pod imenom Terrafugia Transition nedavno je dobilo zeleno svijetlo od američke administracije, a može ga se nazvati prvim letećim automobilom. Cijena? Samo 210,000 dolara.

>> Leteći automobil krenuo u proizvodnju

Zraka smrti - Pentagon je prošli tjedan objavio kako je laser montiran na vojni brod uništio bespilotnu letjelicu. Američka vojska također je razmišljala o korištenju novog oružja, tzv. ADS-a u ratu u Afganistanu. Radi se o nekoj vrsti lasera koji projicira toplinu.

>> Prvo efikasno oružje koje ne ubija?

Komunikatori - ili drugim rječima mobiteli. Danas su najobičnija spravica koji posjeduju i djeca, a do prije 20 godina, mobilna komunikacija bila je skupa i privilegija samo šačice bogatih.

Virtualna realnost - internet je danas neizbježan dio života, koji povezuje ljude, poslove i širi komunikaciju. Doslovce je postao realnost pored ove naše fizičke stvarnosti.

27.07.2010. 16:09:01
Novi komentar
nužno
nužno