« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DJEVICA DOBILA MLADE

Zmija oplodila samu sebe

Udav je izlegla mlade sa specifičnom kombinacijom kromosoma i bez parenja s drugom zmijom

Boa Constrictor
Boa Constrictor (Wikipedia)
Više o

zmija

,

parenje

,

razmnožavanje

,

udav

,

boa constructor

Malo čudo iz životinjskog svijeta dogodilo se u SAD-u gdje je udav (boa constructor) prirodnim putem izlegla mlade bez prethodnog parenja s mužjakom. Znanstvenici sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini tvrde da do takve "djevičanske oplodnje" dolazi u svega 0,1% slučajeva.

Naime, poznato je da se beskralježnjaci, poput insekata, mogu razmnožavati aseksualno, kloniranjem samih sebe, pri čemu stvaraju životinje identične sebi. Međutim, kod kralježaka je takav oblik razmnožavanja prava rijetkost i fenomen..

Boa je pritom izlegla isključivo ženke pomalo nekarakteristične boje. Zmija je živjela s četiri muška predstavnika svoje vrste, ali su DNA analize pokazale da se geni mužjaka ne nalaze u mladima. "Imamo dva legla s ukupno 22 zmije koje nemaju oca", kaže voditelj istraživanja Warren Booth.

Zanimljivo je i da su mlade boe samo 50-postotni klonovi svoje majke, dok je podrijetlo preostalih 50% nepoznanica. Kako zmija mlade nije izlegla prije suživota s mužjacima, pretpostavlja se da postoji određena povezanost s njima, iako je isključeno klasično parenje i postojanje muških gena.

Nadalje, svih 22 malih zmija ima neobičan par spolnih kromosoma. Kombinacija ZZ za mužjake i ZW za ženke je normalna u zmijskom svijetu, dok sve zmije iz djevičanskog legla imaju kombinaciju WW. Znanstvenici su do sada smatrali da boe s takvom kombinacijom ne mogu preživjeti.

"Naučili smo da moramo još jako puno učiti o razmnožavanju životinja", rekao je profesor Warren Booth za BBC.

10.11.2010. 13:18:00
Novi komentar
nužno
nužno