« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
WTF?!

Zlostavljao profesoricu zbog zdravstvenog odgoja

Profesorica se našla pod paljbom jer "zagovara Darwinovu teoriju evolucije"?!

Zdravstveni odgoj i praktični problemi
Zdravstveni odgoj i praktični problemi (Arhiva)
Više o

zlostavljanje

,

zdravstveni odgoj

,

profesorica

,

nastavnici.org

Zdravstveni odgoj napravio je velike probleme jednoj profesorici koja se od muke javila na portal nastavnici.org sa svojim slučajem koji više liči na horor priču iz srednjeg vijeka nego na slučaj iz 21. stoljeća.

Nezadovoljni otac jednog učenika, katolički ultrakonzervativno orijentiran, ne pristaje da njegovo malo (usvojeno) dijete sudjeluje u nastavi zdravstvenog odgoja i natovario je profesorici sve inspekcije ove države na vrat jer ne želi dijete izvesti iz razreda za vrijeme nastave zdravstvenog odgoja, što ne smije po zakonu.

Pismo donosimo u cijelosti:

Ne znam komu se obratiti, pa sam odlučila svoj slučaj iznijeti vama. Radi se o klevet i uvredi časti te prijavljivanju nastavnika Prosvjetnoj inspekciji za djelo koje nije počinjeno.

Nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice koja djeluje u okvirima Katoličke crkve, ultimativno je zahtijevao da ja (kao učiteljica) pustim sa nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu za taj sat upišem neopravdane sate. To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu, zastupljenost po njemu spornih sadržaja, svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama.

Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati potcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: „Vi ste nitko i ništa", „Žao mi je što sam vas ikad upoznao", „ Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva", „Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobjete otkaz i da više nigdje ne radite".

Na primanju roditelja, ustao se i rekao da on „nema što sa mnom razgovarati" i napustio prostoriju.

Okidač je bila moja izjava na primanju roditelja da radim u državnoj školi u kojoj sam dužna slijediti naputke Ministarstva a ne Crkve, te da iz tog razloga neću njegovo dijete puštati iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Također sam objasnila da to jednostavno ne smijem učiniti jer sam odgovorna za njegovo dijete za vrijeme nastave.

U tužbi zbog koje Vam se javljam, ovaj otac navodi da ja „zagovaram Darwinovu teoriju evolucije", da „negiram Boga koji je stvoritelj i da njegovog sina vodim na krivi put".

Dijete je usvojeno i romsko je dijete, što je bitno za ono zbog čega me roditelj tuži, a tuži me za diskriminaciju, za sustavno šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja.

Baš naprotiv, nikada ga nisam dovela u situaciju da se osjeća drukčijim, jer ga tako ne doživljavam. Upravo zbog toga bila sam šokirana kako me njegov otac može tako etiketirati i prozivati. Radi se o kleveti i laži izmišljenoj kako bih imala problema u školi kao zajednici i kako bih bila kažnjena za ono što jesam, a po njemu ja sam, citiram:

„Nitko i ništa. On me plaća! Žena sam i zato moram slušati !!!"

Mislila sam da će ostati samo na tim verbalnim prijetnjama, ali on me je tužio i poslao mi inspekciju. Inspektorica je bila u nadzoru, i kao slučajno, tog dana učenik nije bio u školi.

Dakle, Inspektorica je mogla provjeriti moju pedagošku dokumentaciju i procijeniti moju kompentenciju za izvođenje nastave, ali ono zbog čega me dotični tužio, nije mogla provjeriti.

Ja njegovu prijavu smatram kaznenim djelom, klevetom, napisanom i potpisanom, pa se pitam je li normalno da on za to ne odgovara i ne snosi nikakve sankcije.

Ja sam potpuno nemoćna i nisam pravno zaštićena u ovakvim slučajevima.

Inspektorica je imala na uvid moje administrativne sposobnosti i mogla je provjeriti moje profesionalne kompentencije, ali ovo zbog čega sam izložena nadzoru, nije mogla.

(Usput, inpektorica je bila profesionalna i korektno je obavila svoj zadatak.)

Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno, zato se obraćam vama, kao nekome kome bi bilo u interesu zaštititi nastavnika. Radim pod stresom. Bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigunost jer on i dalje dolazi na primanja i roditeljske sastanke, ostale roditelje huška protiv mene i ne znam što napraviti.

Tražim zaštitu jer on je vođen mržnjom i ne mogu predvidjeti njegove poteze. Sve što je napisao o meni je izmišljotina. Ne vidim ni motiv ni cilj za njegove postupke.

Kako se braniti protiv nečega za što sam optužena, a što nema veze sa mnom i što nisam napravila? Osim rada u školi, radim i u radionicama sa djecom i ne mogu dozvoliti da se moje ime povezuje uz zlostavljanja i diskriminaciju.

Najgore od svega, sada i dijete pokazuje znakove zbunjenosti, nepoštivanja i straha, a ja više ne znam kako ponovo zadobiti njegovo povjerenje. ( Ono nije za ništa krivo. Radi se o pristojnom i odličnom učeniku trećeg razreda sa kojim do sada nije bilo nikakvih problema.)

Jutros sam dobila informaciju da me je dotični gospodin tužio i Državnoj pravobraniteljici za djecu i opet očekujem inspekciju.

Sve bih to podnijela kada bih znala da će i on biti provjeren jer ovakvim ponašanjem dovodi se u pitanje kako je uspio dobiti dvoje djece na usvajanje i vrši li i on nasilje nad njima kada ih prisiljava obaveznim višesatnim vjerskim molitvama? (Učenik je nakon povratka sa praznika, kada je trebalo opisati neki doživljaj, rekao da on „nema o čemu pisati jer se on stalno moli".)

Krši li on moja ljudska prava?

Hoće li u buduće uz sve ostale kvalifikacije biti potrebno da se nastavnik izjasni kao vjernik da bi steko pravo raditi u struci tj. da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Kako je moguće da mi roditelj postavlja uvjete što ću i kako tumačiti na nastavi, a što ne?

Da rezimiram, jesam li ja optužena za Darwinovu teoriju evolucije, i ako jesam, kako da dokažem da u tome nisam sudjelovala?

Ovo spada u domenu zlostavljanja nastavnika od strane roditelja i trebalo bi nas bolje pravno zaštititi. Pri tome mislim da odgovornost za rješavanje ovakvih situacija trebaju preuzesti škola i Ministarstvo, jer zaista je besmisleno da se nastavnka dovodi u situaciju da vodi privatne bitke s roditeljima zbog njihovih vjerskih i inih svjetonazora.

U Pravilniku se navode učenička prava i dužnosti, navode se roditeljska prava i dužnosti, ali za nastavnike su predviđene samo dužnosti.

Znate li kome se i kako obratiti za pomoć? Imam li ikakvih prava?

Unaprijed se zahvaljujem.

Učiteljica RN

09.04.2013. 12:44:00
Novi komentar
nužno
nužno