« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
FANTOMSKO VRIJEME

Živimo li zapravo u 18. stoljeću?

Iako teorija na prvi pogled zvuči sumanuto, malo dublje kopanje po povijesnim papirima ukazuje na činjenicu da ne živimo u 2014., nego 1745. godini

Jesu li se Karolinzi igrali s poviješću?
Jesu li se Karolinzi igrali s poviješću? (Arhiva)
Više o

teorija zavjere

,

gregorijanski kalendar

,

teorija fantomskog vremena

,

Heribert Illig

,

Otto III

,

Karolinzi

,

Merovinzi

,

Grgur XIII

Teorija fantomskog vremena ideja je njemačkog povjesničara Heriberta Illiga koji tvrdi da zapravo živimo u vremenu koje je 269 godina iza službeno priznatog, što bi nas trenutno smjestilo u sredinu 18. stoljeća. 

Teorija polazi od činjenice da u povijesti postoji prilično značajna rupa u razdoblju od 614. - 911. godine za koje ne postoje dovoljno pisanih ili materijalnih činjenica, pa zaključuje da je cijeli period vladavine Karolinga zapravo krivotvoren od strane srednjevjekovnih povjesničara, a kao idejnog začetnika krivotvorenja optužuje Otta III.

Tome je dodao i uvođenje gregorijanskog kalendara 1582. na naredbu pape Grgura XIII, koje po njemu najbolje dokazuje stvarnu rupu u povijesti. Naime, prema izračunima korekcija u odnosu na julijanski kalendar, trebalo je dodati 13 dana, no papa je naredio dodavanje samo deset dana. Illig zaključuje da je papa Grgur XIII dobro znao da tri stoljeća zapravo nisu niti postojala.

Dakle, glavni krivci su carevi Svetog Rimskog Carstva, ionako misteriozni Karolinzi, koji su na franačko prijestolje došli nakon još misterioznijih Merovinga

Teorija zavjere zvuči prilično dobro, no, astronomi tvrde da dokumentirani astronomski događaji poput prolaska Haleyeve komete odgovaraju protoku vremena prema kalendaru. Povjesničari, s druge strane, upozoravaju na zapise iz stare Kine koji, kad se sinhroniziraju s europskim, također upućuju na činjenicu da se nitko nije šalio s povijesnim brojanjem vremena. 

Tko je u pravu? Saznat ćemo čim se dokopamo prvog vremenskog stroja ...

11.06.2014. 14:45:00
Novi komentar
nužno
nužno