« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
UPOZORENJE

Zika virus je globalna opasnost za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u ponedjeljak da virus zika predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu i proglasila ga je globalnom zdravstvenom krizom

Tigrasti komarac prenosi zika virus
Tigrasti komarac prenosi zika virus (Shutterstock)
Više o

WHO

,

Zika virus

,

što je Zika virus

Čelnica WHO-a Margaret Chan rekla je novinarima da je potreban međunarodni koordinirani odgovor na tu prijetnju javnom zdravlju, ali da ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužna. 'Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu', kazala je ona, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus.

Ovim upozorenjem, virus zika je stavljen u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole. Chan je prošlog tjedna izjavila da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju 'zabrinjavajućih razmjera' te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da će nakon ove objave WHO-a biti usmjerena na sredstva na borbu protiv tog virusa. Dr. Thomas Frieden je rekao da ta objava 'poziva svijet na akciju' protiv virusa zika.

'CDC, zajedno s cijelom američkom vladom, aktivno je uključen u globalni odgovor na virus zika i neprekidno radi kako bi više saznao o virusu i zaštititio zdravlje', rekao je Frieden u izjavi koju je mailom poslao Reutersu.

Od rujna 2015. u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama - Portugalu i Danskoj. Epidemija virusa zika počela je na Martiniku i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije. Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.

02.02.2016. 08:00:00
Novi komentar
nužno
nužno