« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZNANSTVENA STUDIJA

Žene liječene od neplodnosti rađaju manju djecu

Američki znanstvenici došli su do spoznaje da djeca koju su rodile žene s problemom neplodnosti nešto su manja pri porodu od one koju su rodile žene bez tih problema

Fotografija vijesti
Više o

neplodnost

,

bebe

,

rođenje djeteta

,

liječenje neplodnosti

Djeca koju su rodile žene s problemom neplodnosti nešto su manja pri porodu od one koju su rodile žene bez tih problema, pokazalo je američko istraživanje koje još nije objasnilo je li uzrok sama neplodnost ili je riječ o posljedici liječenja neplodnosti, javlja Hina.

Znanstvenici su pratili ukupno dvije tisuće žena i utvrdili su da su djeca koju su rodile žene s problemima neplodnosti nešto manja pri porodu - prosječno 453 grama od djece rođene prirodnim začećem. Rezultati su objavljeni u časopisu Fertility&Sterility.

Voditeljica istraživanja Amber Cooper sa sveučilišta Washington u St. Louisu ističe da je bilo teško razlučiti je li uzrok sama neplodnost ili tehnologija koja se koristi u liječenju.

Ranija istraživanja pokazala su da postoje veze između sporijeg rasta fetusa i niže porođajne težine s kasnijim zdravstvenim problemima u odrasloj dobi poput srčanih bolesti ili visokog krvnog tlaka.

Tim je pratio dvije tisuće žena od kojih se 461 žena tijekom desetgodišnjeg razdoblja liječila od neplodnosti ili se samo javila u bolnicu s takvim problemima a sve su na kraju rodile.

Od toga broja više od polovice prošlo je postupak in vitro oplodnje dok je 106 uzimalo lijekove za poticanje ovulacije, a 104 žene zatrudnile su na kraju bez liječenja neplodnosti i rodile.

Analiza je pokazala da su bebe koje su rodile žene s problemima neplodnosti bile prosječno manje no nije uočena značajna razlika u težini djece rođene umjetnom oplodnjom i onih koje su rodile žene s problemom neplodnosti koji nije liječen.

Znanstvenici su zabilježili značajno smanjenu porođajnu težinu djece rođene nakon uzimanja lijekova za stimuliranje ovulacije u odnosu na dvije ranije kategorije.

02.11.2011. 14:44:42
Novi komentar
nužno
nužno