« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
IZLOŽBE

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike

Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije

Žene i tehnika
Žene i tehnika (TMNT)
Više o

izložba

,

TMNT

,

Žene i tehnika

"Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike" biti će otvorena u subotu, 13. studenog 2021. u 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2022. Izložba je interpolirana u stalni postav Muzeja i za njezino razgledavanje vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17 sati, subota-nedjelja 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

O IZLOŽBI:

Žene i tehnika - izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja znanosti i tehnologije (znanstvenih otkrića i tehničkih izuma) na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu. Sve do osamdesetih godina 20. stoljeća žene su bile uglavnom zanemarene u povijesti znanosti i tehnologije. U novije vrijeme ne samo da je "otkriven" velik broj zaslužnih znanstvenica i izumiteljica, a neke od njih našle su svoje mjesto i u "službenim" povijesnim pregledima, nego su i istraženi i dokumentirani složeni društveno-povijesni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali njihovu povijesnu nevidljivost. Izložba uključuje priče o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima te o čitavom nizu anonimnih žena koje su usprkos tome što su bile osuđene na drugorazredne, repetitivne, slabo plaćene poslove uspjele zadužiti znanost. Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije.

Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Sastoji se od više cjelina interpoliranih u stalni postav koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, čiji je fokus izmijenjen i usmjeren na žene. Dva paralelna narativa ne upućuju na dvije povijesti ("žensku" i "mušku"), već apostrofiraju potrebu za revizijom općeprihvaćenog, uvriježenog znanja.

Izložba je interpolirana u stalni postav Muzeja i za njezino razgledavanje vrijedi ulaznica za stalni postav.

IMPRESUM

Autorice koncepta: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Kustosica: Kosjenka Laszlo Klemar
Stručni suradnici/ce: Anamari Nakić (FER), Josipa-Pina Milišić (FER), Goran Rajič (TMNT), Vedran Runjić (MHV/HVZ)
Tekstovi: Barbara Blasin, Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Lektura: Margareta Medjurečan 
Oblikovanje postava izložbe: Barbara Blasin, Hrvoje Đukez
Grafičko oblikovanje: Barbara Blasin

11.11.2021. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno