« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
saudijska arabija:

Žene i muškarci prvi put zajedno na fakultetu

Na novom sveučilištu kralja Abdalaha žene neće morati nositi inače obavezan crni plašt a moći će i upravljati vozilom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Saudijska Arabija

,

Sveučilište znanosti i tehnologije kralj Abdalah

,

žene na fakultetu

Saudijski kralj Abdalah večeras će otvoriti sveučilište koje nosi njegovo ime, prvo u tome kraljevstvu na kojem će moći studirati i raditi pripadnici obaju spolova.

Novo sveučilište želi postati ugledna znanstvena ustanova, a opremljeno je tehnologijama vrijednima 1,5 milijarda dolara.

Novim sveučilištem kraljevstvo se želi svrstati među zemlje koje se ističu u znanstvenim istraživanjima, a kako će na njemu moći studirati i žene i muškarci, tom prvom mješovitom visokoškolskom ustanovom želi se razbiti tabu o Saudijskoj Arabiji kao ultrakonzervativnoj zemlji.

Oko 15 posto sveučilištaraca "Sveučilišta znanosti i tehnologije kralj Abdalah" (KAUST) činit će žene iz inozemstva, navode stručnjaci.

U kampusu žene neće morati nositi crni plašt, abaju, inače obvezan u kraljevstvu, a moći će i slobodno upravljati vozilom.

Saudijski ministar nafte objasnio je da na KAUST-u nisu uspostavljene kvote za žene i muškarce.

Kampus je izgrađen u dvije godine na pustinjskom području, 80 kilometara sjeverno od grada Džede na Crvenom moru.

Opremljen superračunalima, među najbržima u svijetu i drugom najsuvremenijom opremom, KAUST će surađivati s Nacionalnim sveučilištem u Singapuru, s Francuskim institutom za naftu, te s britanskim Cambridgeom i američkim Stanfordom.

Na KAUST-u će podučavati 71 profesor, rektor je Singapurac Choon Fon Shih, a nastavni je jezik engleski. Među 374 studenata 15 posto su Saudijci, a ostali stižu iz šezdesetak zemalja. (hina/metro-portal)

23.09.2009. 17:36:25
Novi komentar
nužno
nužno