« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ČAST? ŠTO JE TO?

Žene i djeca imaju prednost - priče za malu djecu!

Kavalirstvo se javlja isključivo onda kad su muškarci na njega prisiljeni pod prijetnjom strijeljanja, kao što je to bilo na Titanicu

Fotografija vijesti
Više o

Titanik

,

Costa Concordia

Nedavna kalvarija Costa Concordije zgranula je javnost ponašanjem kapetana, većine posade i putnika koji su većinom spašavali vlastitu kožu. Već je to poljuljalo općeprihvaćeno vjerovanje da se s tonućeg broda prvo spašavaju žene i djeca.

Potvrđeno je da su to samo priče za malu djecu, jer je nedavno švedsko istraživanje pokazalo da brodolome preživljava dvostruko više muškaraca nego žena, a kavalirstvo se javlja isključivo onda kad su muškarci na njega prisiljeni pod prijetnjom strijeljanja, kao što je to bilo na Titanicu.

Dva dana prije stogodišnjice najpoznatije svjetska pomorske tragedije mediji su se raspisali o rezultatima istraživanja dvojice ekonomista sa sveučilišta Uppsala, Mikaela Elindera i Oscara Erixona, koji su na 82 stranice obradili 18 najvećih brodskih nesreća u proteklih 160 godina, od potonuća britanske fregate Birkenhead koja je nestala u Indijskom oceanu 1852. godine do havarije turističkog broda Bulgarije prošle godine na ruskoj rijeci Volgi.

Rezultati su potpuno porazni po viteštvo muškaraca jer pokazuju, kao što su istaknuli i sami autori istraživanja, da u za život pogibeljnim situacijama vlada pravilo - "Spašavaj se tko može", budući da je u svim nesrećama, u kojima je poginulo 15 tisuća ljudi, preživjelo tek 17,8 posto žena u odnosi na 34,5 posto muškaraca.

14.04.2012. 12:12:00
Novi komentar
nužno
nužno