« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Žena će odlučiti o sudbini Musharrafa

Fehmida Mirza prva Pakistanka na čelu parlamenta

Novu predsjednicu, koja fizički neodoljivo podsjeća na Benazir Bhutto, predložila je upravo stranka ubijene bivše premijerke
Novu predsjednicu, koja fizički neodoljivo podsjeća na Benazir Bhutto, predložila je upravo stranka ubijene bivše premijerke (Reuters)
Više o

Fehmida Mirza

,

Pakistan

Novi saziv pakistanskog parlamenta izabrao je jučer prvi put ženu na čelo te institucije. Fehmida Mirza (51) osvojila je uvjerljivu većinu, 249 od 324 glasa, a za predsjednicu parlamenta nominirala ju je Pakistanska narodna stranka (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u prosincu. Mirza je poslovna žena i liječnica koja je u parlament bila izabrana tri puta.

Njezino imenovanje na mjesto šefice parlamenta još je jedan dokaz da nekadašnji vojni zapovjednik i predsjednik Pervez Musharraf vlast u zemlji koja posjeduje nuklearno naoružanje prepušta demokratskim snagama. Međutim, pred njima je još mnogo posla za provedbu demokratskih načela u Pakistanu. PPP, koja je pobjednica parlamentarnih izbora u veljači, sprema se formirti vladajuću koaliciju s Muslimanskom ligom Pakistana-Nawaz (PML-N) koju vodi bivši premijer Nawaz Sharif.

Obiteljske vezeFehmida Mirza ugledna je liječnica i poslovna žena. Udana je za liječnika Zulfikara Alija Mirzu, bliskog prijatelja supruga Benazir Bhutto Alija Zardarija. 

Koalicija bi se trebala suprotstaviti predsjedniku Pervezu Musharrafu i uloga nove predsjednice parlamenta bit će ključna u naporima koalicije da svrgne predsjednika s vlasti. Musharraf je na vlast došao državnim udarom, a reizbor je osigurao smjenom onih sudaca koji su to ocijenili protuustavnim. Taj potez kritizirale su i zapadne vlade.

Da će imati bitan utjecaj na državne odluke, Fehmida Mirza dokazala je odmah jučer u parlamentu. Novog vođu oporbe Chaudhryja Perveza Elahija pozvala je da prvi održi govor pred parlamentom, a zatim je naredila da privatne TV postaje nastave prenositi sjednicu i to nakon što su se novinari žalili da im je to onemogućeno. (MB/HINA) 

20.03.2008. 01:06:13
Novi komentar
nužno
nužno