« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BAN KI-MOON:

Zemlje središnje Azije zajedno moraju sanirati Aralsko jezero

Pozivam čelnike, uključujući i predsjednika Uzbekistana Islama Karimova da zajedno sjednu za stol i pokušaju naći rješenje, poručio je Ban Ki-moon

Dvadeset godina devastacije Arala
Dvadeset godina devastacije Arala (Wikipedia)
Više o

Ban Ki-moon

,

ekološka katastrofa

,

sanacija

,

Ujedinjeni narodi

,

Aralsko jezero

,

središnja Azija

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u nedjelju je pozvao zemlje središnje Azije da zajednički rade da saniranju razornih posljedica smanjivanja Aralskog jezera nakon što su predstavnici tamošnjeg stanovništva zatražili od UN-a da riješi regionalni spor.

Veliki dio nekada četvrtog najvećeg svjetskog jezera sada je pustinja prekrivena šipražjem i solju. Jezero se od šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su sovjetski planeri vodu iz jezera počeli preusmjeravati za navodnjavanje polja pamuka u Uzbekistanu smanjilo za 70 posto. Jezero se devedesetih godina podijelilo na veći južni dio koji se nalazi u Uzbekistanu i manji u Kazahstanu.

"Bio sam zaprepašten", rekao je Ban nakon što je štetu razgledao iz helikoptera i stanje opisao kao "jednu od najvećih ekoloških katastrofa na svijetu". Ban je na turneji tijekom koje će posjetiti pet bivših sovjetskih republika središnje Azije.

"Pozivam čelnike, uključujući i predsjednika Uzbekistana Islama Karimova da zajedno sjednu za stol i pokušaju naći rješenje", rekao je Ban nekoliko sati prije sastanka s Karimovim. "Sve specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda pružit će potrebnu podršku i stručnu pomoć", rekao je.

U Moynaku, koji je nekada bio na obali Aralskog jezera, ali je sad okružen pijeskom, Ban se susreo sa skupinom od 20 predstavnika građana koji su se požalilli na moguće posljedice hidrocentrale Rogun koju namjerava izgraditi Tadžikistan.

Uzbekistan je zabrinut zbog mogućih gospodarskih i posljedica Roguna po okoliš te drugih promjena i intervencija koje pogađaju Aralsko jezero. (hina/metro-portal)

05.04.2010. 15:35:00
Novi komentar
nužno
nužno