« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SUĐENJE GENERALIMA

Željko Sačić četiri dana zaredom daje iskaz pred Haaškim sudom

Sačić je, kao treći svjedok suda nakon Jure Radića i Ivana Jurića, iskaz počeo davati još u petak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX )
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Ivan Čermak

,

suđenje

,

ICTY

,

Željko Sačić

,

generali

Na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY) u srijedu je, četvrti dan zaredom, iskaz davao Željko Sačić koji je u vrijeme akcije Oluje bio zamjenik zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a generala Markača.

Sačić je, kao treći svjedok suda nakon Jure Radića i Ivana Jurića, iskaz počeo davati još u petak, ali se najveći dio njegovog dosadašnjeg svjedočenja odvijao na zatvorenim sjednicama.

I današnji je iskaz vrlo kratko bio dostupan javnosti, a u tih otprilike sat vremena otvorene sjednice, Sačić je odgovarao na pitanja tužiteljice Prashanthi Mahindaratne u vezi događaja u Donjem Lapcu u danima neposredno nakon što su to područje u Oluji oslobodile hrvatske snage. Tužiteljica se usredotočila na pokušaje dokazivanja kako je Donji Lapac u velikoj mjeri uništen i zapaljen 6. i 7. kolovoza 1995., u vrijeme kad su u njemu bile pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a, ali je Sačić u iskazu tvrdio kako on to osobno nije vidio, jer nije ulazio u grad, budući da je stalno bio u stožeru kako bi koordinirao akcije odbijanja napada srpskih snaga.

Tužiteljica mu je potom pokazala njegovu izjavu iz 2005. u kojoj je istražiteljima Haškog suda rekao kako je 9. kolovoza 1995. "čuo da je tamo gorilo", a da je poslije kao činjenicu rekao da je Donji Lapac uništen i upitala ga zašto se u današnjem iskazu predomislio. Sačić je odgovorio kako se nije predomislio, već da je tvrdnja iz 2005. da je Donji Lapac uništen zapravo značila da je on za to doznao dosta nakon Oluje, iz izvješća i medija.

Također je ustvrdio kako on nije pokretao nikakvu istragu kojom bi se otkrili počinitelji pljački i paleži te da nije upoznat s time je li istragu pokretao netko drugi na bilo kojoj razini.

Potom je tužiteljica spomenula izvješće o događajima s terena ondašnjeg načelnika logistike Specijalnih postrojbi MUP-a Branislava Bolea. Sačić je rekao kako misli da mu je Bole pričao o nekim događajima, ali da njegovo izvješće nije vidio 1995., već da je "gotovo siguran" da ga je vidio sad kad se pripremao za davanje iskaza pred Haškim sudom. No, kad mu je tužiteljica pokazala Boleovo izvješće koje je naslovljeno osobno na njega, onda je Sačić ustvrdio kako se "sad mutno prisjeća" izvješća.

Tužiteljica je tad ponovila njegovu tvrdnju kako "izvješće nije vidio 1995., već tek sad", na što je Sačić ustvrdio da se on toga prije nije uspio sjetiti i da "ako na izvješću piše da je 2. listopada 1995. i da je predano meni, onda je tako i bilo". "Zahvalan sam vam što ste mi osvježili sjećanje", rekao je Sačić tužiteljici Mahindaratne.

"Sporadično - tu i tamo koja kuća - to možda, ali 90 posto... Nemoguće je da ja to ne bih vidio... Uostalom, onda bih i ja sam izgorio", objašnjava Željko Sačić koliko je kuća gorjelo na potezu od Gospića i Gračaca.

"Apsolutno se ne sjećam", odgovorio je i na pitanje o tome je li primio slično izvješće o događajima zapovjednika protuterorističkih postrojba MUP-a Zdravka Janića, koji je neposredno nakon Oluje također bio u Donjem Lapcu. Potom je tužiteljica pokazala i to izvješće i pitala Sačića zna li čijim je rukopisom u gornjem desnom kutu izvješća na hrvatskom jeziku napisana bilješka kako treba "zvati generala Markača i izvijestiti ga". "To je, nažalost, moj rukopis, jer je tako ružan da se ne da čitati", odgovorio je Sačić.

Na upit tužiteljice o tome što je onda učinio, ako je napisao takvu bilješku, Sačić je rekao kako je "sigurno" izvijestio generala Markača. "Sigurno sam izvijestio generala Markača - pa ne bih to ostavio u ladici - ali se danas ne sjećam što sam ga točno i kako izvijestio", rekao je Sačić.

Također je ustvrdio kako nije vidio da je 90 posto kuća na potezu od 50-ak kilometara od Gospića do Gračaca bilo uništeno ili zapaljeno, kako je istaknula tužiteljica Mahindaratne, navodeći podatak iz jednog sudskog dokumenta. Kao razlog toga što to nije vidio Sačić je naveo kako se to očito nije dogodilo dok je on bio tamo.

"Sporadično - tu i tamo koja kuća - to možda, ali 90 posto... Nemoguće je da ja to ne bih vidio... Uostalom, onda bih i ja sam izgorio", objasnio je Markačev zamjenik iz doba Oluje. Iako je bilo predviđeno da iskaz Željka Sačića ne traje duže od tri-četiri dana, on će svjedočenje nastaviti i sutra, a predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie već je najavio kako će rasprava otpočetka biti zatvorena za javnost. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 22:26:00
Novi komentar
nužno
nužno