« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
REI CARLLES

Želite bolji posao? Promijenite ime!

Znanstvenici tvrde kako šefovi preferiraju ljude jednostavnih i lako izgovorljivih imena kad odlučuju o tome kojeg će zaposlenika promaknuti ili kojemu će dati povišicu

Fotografija vijesti
Više o

imena

,

dječja imena

,

političari

,

povišica

Uspjeh u životu često je posljedica čitavog niza sretnih ili manje sretnih okolnosti. I dok će se većina složiti kako neke stvari, poput obrazovanja, sreće, genetike i materijalnog stanja roditelja zasigurno igraju veliku ulogu, mnogi će ostati iznenađeni da jedna od ključnih stvari može biti i naše osobno ime.

Upravo su do tog zaključka došli istraživači u zajedničkoj studiji sveučilišta iz Melbourna i New Yorka, čije je istraživanje pokazalo kako djeca kratkih i jednostavnih imena imaju veće šanse za poslovnim uspjehom od onih s dužim i kompliciranim imenima.

Znanstvenici tvrde kako šefovi preferiraju ljude jednostavnih i lako izgovorljivih imena kad odlučuju o tome kojeg će zaposlenika promaknuti ili kojemu će dati povišicu.

Rezultati studije posebno su značajnu razliku pokazali kod pravnih i upravnih djelatnosti, gdje su zaposlenici s lako izgovorljivim imenima brže napredovali u hijerarhiji tvrtki nego oni s neobičnim, rijetkim i teško izgovorljivim imenima.

„Ljudi uglavnom nisu svjesni koliko suptilan, ali istovremeno i vrlo snažan utjecaj naše osobno ime ostavlja na druge ljude i njihovu predodžbu o nama", rekao je profesor Adam Alter, jedan od koautora studije.

Iako se predsjednik Barack Obama zasigurno ne bi složio s time, istraživanje je pokazalo i kako su politički kandidati jednostavnijih imena uspješniji od onih koji imaju kompliciranija imena.

Bilo kako bilo, činjenica da ste svom djetetu odlučili dati ime Ivo, Ana, Stipe, Luka ili Maja možda neće nikoga impresionirati kreativnošću, ali mu zasigurno neće odmoći u traženju posla ili političkoj karijeri.

Pitajte samo Ivu Josipovića, Ivu Sanadera, Stipu Mesića, Ivicu Todorića, Milana Bandića ili Luku Bebića što misle o tome.

12.02.2012. 18:37:00
Novi komentar
nužno
nužno