« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MINISTAR MILINOVIĆ

Želim objaviti rat karcinomu u Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva najavio je danas novu organizaciju onkologije u Hrvatskoj kako bi se ujednačio standard liječenja svih oboljelih od raka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Rak

,

Darko Milinović

,

onkologija

"Želim objaviti rat karcinomu u Hrvatskoj, od kojega godišnje oboli 21.000 a umre 13 tisuća ljudi, a preživljenje od 48 posto daleko je ispod standarda Europske unije", izjavio je Milinović prilikom potpisivanja ugovora o kupnji šest, od ukupno planiranih devet, LA za potrebe kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj.

Reformom onkologije, koju treba do kraja godine predložiti posebno povjerenstvo, želi se svim oboljelima od raka omogućiti jednaki standard liječenja u svih zdravstvenih ustanovama, što uključuje veću dostupnost onkoloških lijekova i opreme.

U tom smislu Milinović je najavio da će Upravno vijeće HZZO-a na idućoj sjednici donijeti odluku da za nabavku onkoloških lijekova, koji su većina u fondu skupih lijekova od 500 milijuna kuna, više neće biti potrebno odobrenje HZZO-a kao dosad, dok će novi LA pridonijeti smanjenju " nedopustivo dugih lista čekanja na radioterapiju".

U Hrvatskoj je trenutno 10 LA prosječne starosti 10 godina, što znači da jedan LA dolazi na približno 420.000 stanovnika. Nabavkom novih uređaja Hrvatska će, prema Milinovićevih riječima, dostići europski standard a to znači da će na jedan LA doći 220 tisuća stanovnika.

Novih šest uređaja koštaju 223 milijuna kuna, a po dva odlaze u KBC Zagreb i KBC Split, dok će po jednog dobiti KBC Osijek i Rijeka.

Dobavljači, tvrtke Siemens i Medicem-servisa obvezali su se isporučiti ih u roku od 240 dana, odnosno za KBC Split u roku od godine dana. Također će nakon njihova postavljanja snositi naknadu troškova za svaki kvar duži od 10 dana u iznosu od 40 tisuća kuna po danu.

Ministar zdravstva potpisao je danas i ugovor s Transparency Internationalom Hrvatska (TIH) o suradnji s ciljem podizanja kvalitete rada Ministarstva zdravstva te smanjivanja prostora za korupciju. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 14:45:28
Novi komentar
nužno
nužno