« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SAMO NAPRIJED

Zelena akcija slavi 20. rođendan

Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija večeras slavi 20. obljetnicu djelovanja tijekom kojih je provela, kako ističu njezini čelnici, više od tisuću projekata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zelena akcija

,

rođendan

,

nevladine organizacije

Po programima, broju aktivista, volontera, članova i zaposlenika sigurno smo najveća udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj, istaknuo je u povodu obljetnice predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević danas u Varšavskoj ulici. Ondje je s aktivistima Građanske inicijative "Pravo na grad" prosvjedovala zbog građevnih radova za garažu koje u pješačkom središtu Zagreba izvodi Hoto grupa.

Podsjetio je da je osnivačka skupština Zelene akcije održana 20. siječnja 1990. Proslava rođendana, koji slavimo s dva dana zakašnjenja, poklopila se s današnjim prosvjedom, rekao je Tomašević.

Javnosti su najvidljivije prosvjedne akcije, a puno edukativnih aktivnosti, pisanih izvješća ili argumentiranja nekih stajališta slabije su primijećeni, rekao je voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan, jedan od osnivača i predsjednika te udruge.

Vidan se prisjetio da je njihova prva akcija bila pokušaj da sačuvaju stabla na Cvjetnom trgu, koja su ipak posječena pri preuređenju trga koji je, rekao je, tad prvi put devastiran. Prisjetio se i prve velike kampanje na nacionalnoj razini "SOS za Velebit" kako bi se zaustavila gradnja termoelektrane na ugljen u Lukovu Šugarju, u velebitskom parku prirode, koja je uspjela. Izdvojio je i kampanju protiv ilegalnog uvoza genetski modificiranih organizama (GMO) i protiv projekta Družbe Adrije.

Proslava 20. rođendana Zelene akcije održat će se večeras u Društvenom centru kino "Mosor", gdje će premijerno biti prikazan i polusatni film "20 godina Zelene akcije". (hina/metro-portal)

22.01.2010. 19:31:03
Novi komentar
nužno
nužno