« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
energetska rasipnost

Zelena akcija protiv prijedloga Strategije energetskog razvoja

Zeleni smatraju da Vlada novim prijedlogom zapostavlja stav javnosti a omogućava zaradu interesnim grupama

(Miro Arbutina/Cropix )
Više o

Zelena akcija

,

Vlada RH

,

alternativni izvori energije

,

Strategija energetskog razvoja

Zelena akcija (ZA) uputila je danas apel saborskim zastupnicima da odbace Prijedlog nove Strategije energetskog razvoja, poručivši im da su oni "zadnja formalna prepreka nuklearnom i ugljenom lobiju, čijemu je utjecaju očito popustila i nova Vlada".

''Taj prijedlog ocijenili su lošijim od dosadašnjih scenarija, jer "nudi gradnju dvije termoelektrane na ugljen, otvara vrata gradnji nuklearne elektrane i odlagališta radioaktivnog otpada i provedbi projekta Družba Adria. Cilj od 20 posto obnovljivih izvora energije do 2020. pretvara u farsu, uključivanjem velikih hidroelektrana, što je u suprotnosti sa zakonodavstvom EU", stoji u apelu.

ZA drži da je Vlada, nakon razotkrivanja skandaloznog načina poslovanja u HEP-u, sama trebala povući prijedlog na doradu, budući da je Strategija "odraz takvog poslovanja". Upućivanjem tog prijedloga na usvajanje i nova Vlada pokazuje da zapostavlja stav javnosti i zaštitu javnog interesa u energetskom sektoru, te omogućuje interesnim grupama zaradu na uvozu prljavih tehnologija, ocjenjuje se.

Strategija se bazira na predviđenom stalnom godišnjem rastu BDP-a od pet posto, što je, nažalost, daleko od zbilje, a njome se i smanjuje cilj za obnovljive izvore energije (sunca, vjetra i biomase).

Strategija nas gura u energetsku rasipnost i sve veći uvoz fosilnih goriva, a Međunarodna energetska agencija upozorava na moguće globalne nestašice nafte već polovicom sljedećeg desetljeća, dok opskrbu zemnim plinom iz Rusije procjenjuje izuzetno rizičnom, stoji u apelu.

U skladu s tim spoznajama, koje nisu bile poznate u vrijeme izrade Strategije, Zelena akcija poziva saborske zastupnike da zatraže od Vlade hitnu izradu nove, krizne energetske strategije, a s ciljem da Hrvatska, ističu, gradi svoj razvoj kao turistička destinacija očuvane prirode i zdrave hrane, u što se ne uklapaju nuklearne elektrane i elektrane na ugljen. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 12:05:49
Novi komentar
nužno
nužno