« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MILAN BANDIĆ:

Zelena akcija je bila upozorena, potraživanja ostaju

Ured gradonačelnika stoji kraj tvrdnje da se udruga dijelom prostora koristi bespravno, a što se Zelenog telefona tiče, imaju pravo prijave na natječaj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Zelena akcija

,

Grad Zagreb

Ured zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića danas je priopćenjem reagirao na mnogobrojne upite novinara nakon jučerašnje konferencije o poslovnim prostorijama kojima se koristi Zelena akcija i projektima te udruge.

Zelena akcija prozvala je jučer gradsku vlast da joj retroaktivno za zakup skladišnog prostora želi naplatiti oko 150.000 kuna i odbija financirati Zeleni telefon, što ta udruga smatra političkim pritiskom zbog kampanje za Cvjetni trg i Varšavsku ulicu.

Ured gradonačelnika Bandića ističe da je Zelena akcija "pozvana na predaju" prostorija kojima se koristi "bez valjane pravne osnove i zadužena je za plaćanje naknade u visini zakupnine za poslovni prostor namjene - skladište koja se naplaćuje od dana od kojega je sa sigurnošću utvrđeno nelegalno korištenje (izvid - veljača 2008.) u skladu s uvriježenom sudskom praksom da bespravno korištenje nije ujedno i besplatno".

Također ističe kako je Zelena akcija obaviještena da se za sve programe, pa tako i za Zeleni telefon, ravnopravno može natjecati kao i sve druge udruge na gradskim natječajima za financiranje programa i projekata.

Ured gradonačelnika navodi da se po odredbama Zaključka o davanju gradskih prostora na korištenje, a na temelju valjanog ugovora o privremenom korištenju poslovnog prostora, Zelena akcija i Hrvatsko prirodoslovno društvo koriste prostorijama u Frankopanskoj 1 (prizemlje i prvi kat dvorišne zgrade, ukupne površine 401,96 četvornih metara) i to po povlaštenoj cijeni od sedam kuna po četvornome metru (I. zona).

Ističe da je "u kontroli korištenja gradskih prostora 4. veljače 2008." utvrđeno da se Zelena akcija, osim spomenutih prostorija kojima se legalno koristi zajedno s Hrvatskim prirodoslovnim društvom, neovlašteno koristi i prostorijama u dvorišnom prizemlju površine 120 četvornih metara te izdvojenim sanitarnim čvorom površine 14,10 četvornih metara. Navodi kako je u veljači 2009. proveden još jedan očevid radi detaljne izmjere prostorija te da je utvrđeno kako se Zelena akcija neovlašteno koristi dvjema prostorijama, hodnikom i sanitarnim čvorom ukupne površine 135,02 četvornih metara.

Kad je riječ o financiranju programa Zelene akcije, u priopćenju se ističe da je lani iz gradskog proračuna osigurano 472,500 kuna, i to: 330.500 kuna za Zeleni telefon, 30.000 kuna za Zagrebački centar za okoliš, 30.000 kuna za praćenje politika zaštite okoliša EU-a i savjetovanje Zagrepčana i gradskih institucija o primjeni, 20.000 kuna za solarne kolektore i energetsku učinkovitost za Zagrepčane, 20.000 kuna za poticanje ekološke kulture građana, 12.000 kuna za Dan planeta Zemlje i Dan bez automobila te 30.000 kuna za Eko seminar za mlade. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 18:44:38
Novi komentar
nužno
nužno