« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
FOLKLOR VS ZNANOST

Zdravstveni mitovi i istinite poslovice

Svrab dlanova i nosa, te puni Mjesec i jabuke imaju svoje mjesto u folkloru, no neke stvari su istinite, a neke su samo dio narodne predaje

Fotografija vijesti
Više o

financije

,

nos

,

svrbež

,

jabuka

,

dlan

,

novci

,

poslovice

Dali ste se ikada počešali po dlanu ili po nosu, a neko vam je rekao „Bit će novaca" ili „Bit ćete ljuti ili Dobit ćete po nosu"? Odgovor je sigurno pozitivan, no niti je bilo novaca, niti ste dobili po nosu, a za eventualnu ljutnju je direktno kriv nesnosni svrbež nosa.

Kao i svi mitovi, ovi su stvoreni u pomanjkanju racionalnog objašnjenja učestalih pojava, no iza njih postoje jednostavni medicinski razlozi koje vam mi donosimo.

Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van

Mnoga znanstvena istraživanja potvrdila su staru narodnu poslovicu o biblijskom zabranjenom voću i dokazali su blagotvorno djelovanje jabuke na ljudsko zdravlje. Prema istraživanju sveučilišta u Floridi jabuke mogu smanjiti mogućnost od bolesti kardiovaskularnog sistema jer smanjuju koncentraciju lošeg kolesterola u krvi za 23 posto.

Jabuke su bogate vlaknima, vitaminima A, C, E, K, te B6 i mnogim drugim važnim mineralima među kojima je i kalcij. Nadalje, jabuke vam mogu pomoći da skrešete suvišne kilograme jer su ispitanici prilikom istraživanja u prosjeku smršavili oko jedan i pol kilogram.

Svrbi te nos? Bit ćeš ljut; Dobit ćeš po njemu

Svima nam je poznat ovaj odgovor na našu konstataciju da nas svrbi nos, no na kraju dana predviđanja izreke da ćemo dobiti po njemu najčešće se ne obistine. Konstatacija da ćemo biti ljuti može biti točna, ali najčešće je to rezultat dosadnog i iritantnog svrbeža nego proricateljske moći izreke. Liječnici tvrde da svrbež nosa može biti indikacija infekcije gornjeg dijela dišnog sustava ili alergijske reakcije, te lokalne iritacije kože.

Utjecaj punog Mjeseca na raspoloženje

Iako znanstvenici već desetljećima opetovano tvrde kako puni Mjesec nema utjecaja na ljudsko raspoloženje, liječnici u bolnicama tvrde sasvim suprotno. Američka liječnica koja je radila u bolnici u Kansas Cityu kaže kako u devet od deset slučajeva kada su imali neobično puno posla na nebu je bio okrugli, sjajni i puni Mjesec. Njezin kolega koji je radio u bolnici za duševne bolesnike kaže kako su morali za vrijeme punoga Mjeseca pojačati medicinsko osoblje zbog nepredvidljivog i često nasilnog ponašanja pacijenata.

Iako nema znanstvenog dokaza koji bi podupro utjecaj mjeseca na ljudsko ponašanje, postoje istraživanja koja su provedena na životinjama koja su ukazala da oblik zemljinog satelita na noćnome nebu pojačava njihovu agresiju. Dokazano je da za vrijeme punog Mjeseca životinje češće grizu ljude i to za čak 30 posto.

Svrbež dlanova povezan s novcem

Poslovice su doskočile i ovoj dosadnoj napasti, pa ovisno o kojem se dlanu radi predviđa nam se dobitak ili gubitak novaca. Svrbež u desnom dlanu predviđa blagostanje i dobitak novaca, a ako vas svrbi lijevi dlan onda vas uz iritantni svrbež očekuje i odljev financija. Liječnici smatraju da je ova poslovica istinita jedino ako ste se preko novaca zarazili nekom bakterijom koja može izazvati svrbež u dlanovima.

Realnost je mnogo drugačija, intenzivni stres može učiniti da vaši završeci u vašim dlanovima privremeno ne rade kako spada i nekontrolirano ispaljuju električni naboj, što rezultira nesnosnim svrbežom.    

08.11.2011. 13:24:08
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miastanec
    08.11.2011. 13:46
    Mislim da je ovo za jabuku istinito. Ali sve ovo ostalo mi zvuči bezveze.
  2. avatar
    Šaptač jetiju
    08.11.2011. 17:39
    Baš, bio je potreban tim znanstvenika u bijelim kutama i novac iz državnog proračuna da bi se dokazalo da svrab u dlanovima nije nikako povezan s primanjem ili davanjem novaca.
  3. avatar
    Ma
    15.10.2015. 16:12
    Ma beži bre!
Novi komentar
nužno
nužno