« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Zdravstvene udruge odbile novi zakon o potpomognutoj oplodnji

Protiv predloženog Zakona o medicinskoj oplodnji

(Corbis)
Više o

neplodnost

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

,

KUZ

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) podržava zahtjev Udruge Roda i drugih civilnih inicijativa kojim se traži hitno povlačenje iz procedure Nacrta prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji jer je, smatra KUZ, zbog svoje konzervativnosti, neprihvatljivih rješenja i neshvaćanja problema potpuno neprimjeren građanima - osobama s problemima neplodnosti kojima je namijenjen.

KUZ u današnjem priopćenju navodi da je već ranije podržao akcije Udruge Roda jer drži da predloženi zakon diskriminira osobe koje su pogođene problemom neplodnosti budući da im potomstvo uvjetuje njihovim bračnim statusom.

"Kao krovna organizacija udruga u zdravstvu KUZ daje podršku svima koji se zalažu da se zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji ne donese, pomažući time gotovo jednoj petini građanki i građana kojima će naštetiti ovako formuliran zakon", ističe se u priopćenju koje je potpisala predsjednica KUZ-a Mensura Dražić.

IZ KUZ-a poručuju da su uvjereni u opravdanost zahtjeva za povlačenjem tog prijedloga zakona kao i u to da će državna administracija prije donošenja zakona uzeti u obzir glas naroda koji se manifestira kroz brojne građanske inicijative, posebice stoga što su u pripremi zakona propustili provesti konzultacije s civilnim udrugama.

"Nema opravdanja da se takav zakon, nakon 20 godina odlaganja, donosi po hitnom postupku uz takve propuste - zaobilaženja organizacija civilnog društva, ističući istovremeno neuvjerljive argumente jednih institucija, a zanemarujući obrazloženja medicinske struke", ističu u KUZ-u.

Izvor: Hina

14.07.2009. 10:21:14
Novi komentar
nužno
nužno