« Ostali sportovi
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PRERANO POVLAČENJE

Zbogom, Ančiću! Nedostajat ćeš svjetskom tenisu

"Odluka o prekidu karijere bila je strahovito teška, ali nakon konzultacija sa stručnjacima iz Hrvatske, Amerike, Francuske i Njemačke shvatio sam da moje tijelo više nije spremno", priznao je Mario

Mario Ančić
Mario Ančić (Getty Images)
Više o

Mario Ančić

,

kraj karijere

Mario Ančić (26) danas je i službeno objavio karj svoje aktivne profesionalne teniske karijere rekavši kako su razlog tomu zdravstvene poteškoće, a predsjednik Hrvatskog teniskog saveza (HTS) Radimir Čačić je najavio kako će osobno Ančića predložiti za svojeg nasljednika na toj dužnosti već na prvoj sljećoj Skupštini HTS-a, javlja Hina.

"Odluka o prekidu karijere bila je strahovito teška, ali nakon konzultacija sa stručnjacima iz Hrvatske, Amerike, Francuske i Njemačke shvatio sam da moje tijelo više nije spremno i ne može pratiti ritam današnjeg tenisa i sporta. Zadnja ozljeda leđa je bila točka na i", istaknuo je Ančić na konferenciji za novinare u prostorijama Terniskog kluba Split na Firulama.

U emotivnom i dirljivom polusatnom govoru Ančiću su povremeno navirale suze, te je u tim situacijama vladao potpuni muk susosjećanja s njim. Ančić je naglasio kako je "dugo razmišljao" o prekidu karijere.

Objasnio je kako je odlučio oproštaj objaviti u prostorijama Teniskog kluba Split danas (23. veljače) jer je tog dana utemeljen taj klub 1950. godine. "U ovom klubu sam napravio prve korake i ponosam sam što sam nastavio tradiciju prethodnika Pilića, Franulovića i Ivaniševića jer sam kao i oni bio među 'top 10' najboljih igrača svijeta. Također sam ponosan što sam dio tog splitskog fenomena i zato sam odlučio kraj svoje karijere objaviti u prostorijama kluba".

Ančić je zahvalio svima koji su ga podupirali, od obitelji, trenera, stručnjaka, te Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom teniskom savezu. Pritom, plačući, posebice se zahvalio svom bratu Ivici, te dvojici novinara Davorinu Burazinu i Nevenu Bertičeviću.

"Ovo je težak emotivan dan za mene, ali bih želio da to ne bude tužan dan i da me se sjećaju po onome što sam napravio u tenisu i slavlja koja sam donio Splitu i Hrvatskoj. Svemu dođe kraj. Za mene je bilo predivno dok je trajalo i iz tog razloga ovo je radostan dan", naglasio je Mario Ančić sa suzama u očima.

"Burazin je sa mnom napravio prvi intervju kad sam imao osam godina, a on i Bertiečvić su mi bili kao članovi obitelji", istaknuo je Ančić. Govoreći o svojim planovima najavio je kako će se na skorašnjem meču Davis Cup reprezentacija Hrvatske i Njemačke i službeno oprostiti od reprezentacije i navijača, te da su sad pred njim novi izazovi jer je završio pravni fakultet, te se želi usavršavati kao pravnik, ali da su tenis i sport dio njegovog života pa će i dalje ostati vezan uz njih.

Na upit što smatra najblisatvijim trenucima u svoj karijeri, Ančić je kazao kako su to bili njegovo sedmo mjesto na ljestvici najboljih igrača svijeta i osvajanje Davis Cupa s reprezentacijom Hrvatske u Bratislavi 2005. godine.

Predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Radimir Čačić na Ančićevoj je oproštajonoj konferenciji za novinare najavio da će ga osobno predložiti za predsjednika Hrvatskog teniskog saveza na sljedećem zasjedanju Skupštine tog tijela. "Ančić ima ogroman ugled i bilo bi fantastično da on bude čelni čovjek HTS-a", kazao je Čačić, kojem su zaiskrile suze dok je govorio o Ančiću. Po Čačićevim riječima, Ančić je svojim ponašanjem i ljudskim vrlinama daje primjer drugima. On je kazao kako je fantastičan način na koji Ančić podnosi nužnost da na vrhuncu karijere prestane aktivno igrati.

Ančić je za Hinu kazao kako je Čačićev prijedlog da preuzme dužnost predsjednika HTS-a "lijepa gesta", te da će o tomu odlučiti idućih dana. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je kazao kako je siguran da Ančić neće otići iz hrvatskog tenisa i sporta. "Ančić ne samo da je vrhunski sportaš, on je i vrhunski čovjek, a uspio je završiti i Pravni fakultet. Činjenica da je sa 25 godina održao kao gost predavanje govori o Mariju", istaknuo je Mateša.

Najzačajniji podaci iz desetogodišnje športske karijere Marija Ančića:

Rođen: 30. ožujka 1984. u Splitu

Visina: 195

Težina: 89 kg

Karijera: 2001. - 2011.

Zarada na turnirima: 3.95 milijuna dolara

Omjer pobjeda i poraza: 206 - 132

Najbolji plasman - 7. mjesto (10. srpnja 2006)

Osvojeni turniri: 3

2005 - ATP Hertogenbosch

2006 - ATP Hertogenbosch

2006 - ATP St Peterburg

Osvojeni turniri u parovima: 4

2003 - ATP Indianapolis (partner Andy Ram)

2005 - ATP Muenchen (Julian Knowle)

2006 - ATP Šangaj (Mahesh Bhupathi)

2006 - ATP Bombaj (Mahesh Bhupathi)

Najbolji plasmani na Grand Slam turnirima

Australian Open - 4. kolo (2003, 2007)

Roland Garros - četvrtfinale (2006)

Wimbledon - polufinale (2004)

US Open - 2. kolo (2005)

Olimpijske igre - bronca 2004. godine u paru s Ivanom Ljubičićem

Davis Cup: - član hrvatske reprezentacije koja je osvojila ovo natjecanje 2005. godine pobjedom protiv Slovačke u Bratislavi 3:2 u kojoj je Mario osvojio pobjednički bod. Bio je europski prvak do 14 godina, finalist juniorskog Australian Opena s 15, finalist Wimbledona u istoj kategoriji šest mjeseci kasnije, a početkom 2001. i prvoplasirani svjetski junior. Za svoj doprinos športu godine 2004. Mario Ančić je nagrađen najvišom najvišom nagradom "Državnom nagradom za šport Franjo Bučar".

23.02.2011. 16:53:00
Novi komentar
nužno
nužno