« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
h1n1

Zbog svinjske gripe zatvorena splitska gimnazija

Privatna gimnazija 'Kraljica Jelena' zatvorila je svoja vrata jer se smatra da će broj oboljelih još rasti

(Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

svinjska gripa

,

H1N1

,

gimnazija Kraljica Jelena

,

Ivan Plazibat

U četvrtak i petak neće se održati nastava u splitskoj privatnoj gimnaziji 'Kraljica Jelena' jer je velik broj učenika zaražen svinjskom gripom.

Prva je to škola u Hrvatskoj koja je zatvorena zbog širenja virusa H1N1. Nije sigurno ni da će nastava započeti u ponedjeljak jer se pretpostavlja da će broj zaraženih rasti.

Zasad je jednom učeniku dijagnosticirana svinjska gripa, ali danas se čak 60 njih nije pojavilo na nastavi a simptome imaju i četiri profesora.

''Iako ne mislim da je stanje u školi posebno alarmantno, odluku o prekidu nastave donijeli smo preventivno jer je broj oboljelih učenika sa 20, koliko ih je izostalo prije četiri dana, danas porastao na 60'', izjavio je za Jutarnji list Ivan Plazibat, osnivač i predsjednik Savjeta gimnazije 'Kraljica Jelena'.

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas je školama poslala dopis u kojem ih obavještavaju kako se moraju ponašati u slučaju da se pojave učenici zaraženi virusom H1N1.

Upozorava se da se svinjskom gripom najlakše zaraziti u neposrednom kontaktu s oboljelom osobom koja kiše ili kašlje.

Iz Zavoda savjetuju učenicima da u slučaju pojave simptoma svinjske gripe ostanu kod kuće sve do trenutka kada 24 sata nemaju temperaturu nižu od 38 stupnja Celzijusa.

Sve koji imaju simptome gripe treba odmah odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog tko će odvesti bolesnika kući, a učenike bi kući trebalo odvesti ne koristeći javni prijevoz.

U Hrvatskoj su u posljednja tri dana zabilježena 34 slučaja novooboljelih od svinjske gripe. Ukupan broj prijavljenih bolesnika je 268 od pojave virusa, a još 746 pacijenata s kliničkim znakovima gripe nemaju laboratorijsku potvrdu kako se radi baš o svinjskoj gripi.

28.10.2009. 18:03:31
Novi komentar
nužno
nužno