« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DAN ŽALOSTI?

Zbog presude generalima odgođena praizvedba opere Maršal

Izgleda da u Splitu nije nikome do smijeha - Kerum odgodio praizvedbu zbog presude generalima kao da je dan žalosti

Fotografija vijesti
Više o

opera Maršal

,

Silvio Foretić

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište objavilo je večeras kako se do daljnjega odgađa najavljena praizvedba komične opere Maršal Silvija Foretića koja se, u koprodukciji 26. Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta Split trebala održati u splitskom kazalištu u subotu 16. travnja.

Uprava Kazališta, Kazališno vijeće HNK Split, te autorski tim predstave,  na inicijativu gradonačelnika Splita Željka Keruma, odlučili su tako ocijenivši da bi, u ozračju nastalom u Splitu i Hrvatskoj nakon haške presude hrvatskim generalima, izvođenje te komične opere bilo neprimjereno.

Praizvedba će se održati u kasnijem terminu, o kojem ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Kupljene se ulaznice mogu zamijeniti ili vratiti na blagajni splitskoga HNK, objavilo je kazalište.

Nesvakidašnja kombinacija podsmijeha i nostalgije kojim odiše svaki kadar filma Maršal (1999), Ivi i Vinku Brešanu već je donijela nevjerojatnu gledanost i brojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Desetljeće kasnije, Silvio Foretić odlučio se napraviti libreto i glazbu prema njihovom scenariju i Maršala ponuditi kao operno djelo čija se premijera očekuje suradnjom splitskog HNK i 26. Muzičkog biennala Zagreb. Osim što je skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač, Silvio Foretić jedna je od najnepredvidljivijih osobnosti ne samo hrvatske glazbene scene, što ga i čini idealnom osobom za operni obračun s Maršalom. A poznavajući vratolomnosti Maršalova sižea, Foretićevu duhovitost i mogućnosti ansambla, splitski HNK mogao bi dobiti prvi pravi domaći filmsko-političko-operni hit.

16.04.2011. 09:12:13
Novi komentar
nužno
nužno