« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Zbog mlijeka u prahu oboljele 1253 bebe

Dvije umrle, 53 kritično, 340 u bolnicama

Otac jedne od oboljelih beba sa zatrovanim mlijekom
Otac jedne od oboljelih beba sa zatrovanim mlijekom (AFP)
Više o

Kina

,

trovanje

,

mlijeko u prahu

,

Gansu

,

melamin

,

bubrežni kamenci

,

Grupa Sanlu

,

Fonterra Co-operative Group Ltd.

Najmanje 1253 bebe u Kini oboljele su nakon što su dobile mlijeko u prahu za dojenčad tvrtke Sanlu, a 53 novorođenčadi je u vrlo teškom stanju, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva, potvrdivši smrt dviju beba, javljaju agencije.

"Razboljelo se 1253 beba, a dvije su preminule", stoji u priopćenju ministarstva. Na bolničkom liječenju je još 340 beba, a 53 su u teškom stanju, dodaje isti izvor kojeg prenosi AFP.

Njemačka agencija DPA javlja da su u svezi s tim skandalom uhićena dva brata. Njih se sumnjiči da su kineskom proizvođaču mliječnih proizvoda, grupaciji Sanlu, dostavili tri tone zatrovanog mlijeka. Najviše oboljelih je u siromašnoj provinciji Gansu, na sjeverozapadu zemlje.

Reuters podsjeća da su kineske vlasti prošli petak najavile pokretanje istrage na državnoj razini nakon skandala s mlijekom u prahu za dojenčad u kojemu su pronađeni tragovi melamina, kemijske tvari koja, sumnjaju stručnjaci, može prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Grupa Sanlu upozorenje o povlačenju ove mliječne formule izdala je prije 6. kolovoza.

Uprava za zdravstvenu skrb pokrajine Gansu izvijestila je kako za problem zna od 16. srpnja, nakon što su ih iz lokalne bolnice izvijestili kako 16 beba ima problema s bubrežnim kamencima. Svi su konzumirali istu vrstu mlijeka u prahu.

Glasnogovornik Grupe Sanlu izjavio je kako postoji mogućnost da je na njihov proizvod stavljena pogrešna naljepnica te da je spomenuti proizvod "netko" možda želio falsificirati. Sjedište Sanlu Grupe je u pokrajini Hebei, a jedan dio dionica u vlasništvu je poznate novozelandske tvrtke Fonterra Co-operative Group Ltd. U priopćenju što ga je izdala novozelandska novinska agencija, Fontera tvrdi kako njihov kineski partner radi na tomu da se zajamči sigurnost proizvoda. (HINA)

15.09.2008. 16:34:38
Novi komentar
nužno
nužno