« Fun
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Zbog krize i mafija srezala plaće

Ma kad se nema, nema se

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

talijanska mafija

,

kriza u mafiji

,

Cosa nostra

Sicilijanski mafijaški kumovi, članovi Cosa nostre, zbog gospodarske krize snizili su honorare svojim suradnicima, pokazala je istraga talijanskih državnih odvjetnika.

Trgovci i poduzetnici zbog krize zarađuju sve manje, što se odražava i na djelovanje Cosa nostre, koja ubire manje novaca iz reketarenja.

O smanjenju "plaća" mafijašima odlučio je još mafijaški kum Gaetano Lo Presti, koji je u prosincu uhićen zajedno s još 90 mafijaša a nekoliko se dana kasnije objesio u zatvoru, izvijestio je u četvrtak list La Repubblica.

Vlasti u napolju upozorile su na porast utjecaja Camorre, tamošnje mafijaške organizacije. Camorra u vremenima krize omogućuje stotinama ljudi da zarade za osnovne životne potrebe.

Policija je kod jednog mafijaša zaplijenila popis "plaća" koje mafija isplaćuje svojim suradnicima. Srednje plaćeni među njima zarađuju nekoliko tisuća eura mjesečno. Niže rangirani mafijaški šefovi i njihovi zamjenici mjesečno dobivaju između 5.000 i 7.000 eura.

Šefovi organizacije imaju prosječna primanja managera, odnosno zarađuju oko 15.000 eura mjesečno, izvijestila je La Repubblica.

Camorra plaća i "premije" čija visina ovisi o pouzdanosti "camorrista", zatim o njegovoj dobi i ulozi u organizaciji.

Popis s primanjima mafijaša pronađen je u prijenosnom računalu šefa Camorre Bruna Buttonea, koji je ucijenio više od 250 osoba među kojima je najviše trgovaca i građevinskih poduzetnika. Trgovci moraju tri puta godišnje plaćati "zaštitu", a građevinski poduzetnici to moraju činiti češće.

Gradonačelnica Napulja Rosa Russo Jervolino nedavno je izjavila da je organizirani kriminal u nekim gradskim četvrtima jedini izvor zarade.

"Na žalost, članove Camorre u nekim se četvrtima smatra junacima. Čitave obitelji ovise o njima", rekla je gradonačelnica. (hina/metro-portal)

16.01.2009. 09:59:46
Novi komentar
nužno
nužno