« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SMIJEŠI MU SE DOŽIVOTNA ROBIJA

Zazi priznao krivnju za planiranje napada na njujorški metro

Žrtvovao bih sebe kako bi privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu, rekao je osumnjičeni na sudskoj raspravi

"Žrtvovao bih sebe kako bi privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu", kaže Zizi (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

zatvor

,

Al-Kaida

,

Najibullah Zazi

,

new york metro

Najibullah Zazi, doseljenik u SAD iz Afganistana, u ponedjeljak je priznao krivnju za sudjelovanje u uroti za izvođenje bombaškog napada u podzemnoj željeznici New Yorka u rujnu 2009., na obljetnicu terorističkih napada Al Kaide na SAD 11. rujna 2001.

Zazi, koji je radio kao vozač minibusa u zračnoj luci Denver International u Coloradu, izjasnio se krivim prema optužbi za urotu s ciljem uporabe oružja za masovno uništenje, urotu za počinjenje ubojstva izvan SAD-a, te za pružanje materijalne potpore Al Kaidi, na ročištu pred saveznim sucem Raymondom Deariem u newyorškom Brooklynu.

"Žrtvovao bih sebe kako bi privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu", rekao je Zazi na raspravi, prenosi The Wall Street Journal u online izdanju.

Zazi, koji je postigao sporazum o priznanju krivnje s tužiteljima, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora prema priznatoj krivnji za optužbe. Na raspravi u ponedjeljak, Zazi je rekao da je putovao u Katar i Pakistan u proljeće ili ljeto 2008. s drugima, s namjerom priključenja talibanima i sudjelovanje u borbi protiv SAD-a u Afganistanu. Dok je bio Pakistanu, Zazi je rekao da ga je unovačila Al Kaida te da je dobio oružje i obuku u njezinom kampu u Pakistanu. Također je naučio kako izrađivati eksplozivne naprave, rekao je Zazi.

Kada se vratio u SAD u siječnju 2009., Zazi je počeo ispitivati kako kupiti materijal za bombe. Zazi je rekao da je s automobilom došao u New York u rujnu 2009., s eksplozivom i drugim materijalom za izradu bombi te kako se nadao da će, zajedno s drugima, postaviti bombe u podzemnoj željeznici New Yorka, ubrzo nakon dolaska.

Dok je bio u New Yorku, Zazi je rekao kako je shvatio da je pod istragom policije i drugih službi pa je bacio eksploziv i druge materijale. Uhićen je nekoliko dana nakon što se vratio u Colorado, dodao je. Njegov otac Mohammed Wali Zazi, koji je optužen zasebno za opstruiranje pravde, izjasnio se da nije kriv ranije ovoga mjeseca. (hina/metro-portal)


23.02.2010. 00:18:50
Novi komentar
nužno
nužno