« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
KNAP

Završni performerski maraton ovogodišnje 10. Kustoske platforme

Performativni maraton održat će se od 30. svibnja od 21 h u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a

Bit će genijalno, svratite
Bit će genijalno, svratite (Arhiva)
Više o

KNAP

,

Kustoska platforma

,

performeri

U svakodnevici suvremenog čovjeka, po svemu, izgleda, homo universalisa, svijest o posvemašnjoj izloženosti nekada skrivenom Promatraču veća je no ikada. Sve je svima otkriveno, pa tako i notorna tamnica M. Foucaulta, koja je nekada predstavljala ultimativnu kaznu izolacije i nemogućnosti bijega, dobiva svoju suvremenu osvijetljenu varijantu koja, ipak, jednako ograničava.

Unatoč tomu, svi se mi gotovo bespogovorno predajemo perfidnoj i mehaničkoj interpelaciji u privatno. Kolektivna uronjenost u nove slojeve stvarnosti dovodi do efekta slijepe pjege, pri kojem se naše znanje o ovim procesima rasplinjuje kako bismo se kratkoročno izmaknuli posljedicama. Otpor se najčešće svodi na individualne iskorake, a performativni čin ovdje iskrsava kao jedan od najprodornijih medija.

Zbog toga je ovogodišnja Kustoska platforma zakoračila u smjeru performansa, stavljajući naglasak na individualno ispitivanje kolektivne ravnodušnosti, odnosno poziciju performera - polaznika u novonastaloj društvenoj, političkoj i kulturnoj situaciji.

Značajnu ulogu u (de)konstrukciji, analizi i kuriranju performansa odigralo je i mjesto na kojem se program odvijao. Kulturni centar na Peščenici sve nas je kontinuirano izazivao svojom prostornom dispozicijom, a galerija Događanja, svojevrsno srce Centra, nekada je figurirala kao jedan od frekventnijih izložbenih prostora na zagrebačkoj umjetničkoj sceni, te predstavlja nezaobilazan reper u povijesti domaće umjetnosti.

KNAP u svojoj cjelini reflektira historijski raznoliku urbanu, etničku i sociološku strukturu gradske četvrti u koju je interpoliran. Takvu heterogenost možemo protegnuti i na ovogodišnju skupinu polaznika Kustoske platforme, kustose i umjetnike širokog spektra profila i preokupacija. Prostor Centra za nas je prostor kolizije svih ovih različitosti, te ga koristimo kao poligon za performativni maraton, koreografirajući kretanje publike u smjeru nepredvidivog i otkrivanja kakvo smo i sami iskusili.

U okviru finalne prezentacije performanse će izvesti polaznici radionica Irena Boćkai, Nikolina Butorac, Tin Dožić, Ana Katulić, Mia Kevo, Tara Ivanišević, Ivana Ognjanovac, Mia Stark, Katrin Radovani i Isidora Todorič. Njihovim radovima pridružujemo i one gostujućih umjetnika: kolektiva Zvukospjevi (Nicole Hewitt, Ivan Slipčević, Vida Guzmić), Josipe Bubaš, Sonje Pregrad i Josipa Pina Ivančića. Kustosko-produkcijski tim čine Tena Bakšaj, Jozefina Ćurković, Luka Čubrić, Teuta Gatolin i Tea Kantoci.

Performativni maraton održat će se od 30. svibnja od 21 h u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a.

26.05.2018. 12:45:00
Novi komentar
nužno
nužno