« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
SVAKA ČAST!

Završio 10. Zagreb Gay Pride, ovaj put bez izgreda

Po ocjeni organizatora Zagreb pride bio je najmasovniji dosad, okupio je između 3500 i 4000 sudionika, a po policijskoj procjeni bilo ih je najviše oko 2000

Zagrebe, pokazao si pravo lice
Zagrebe, pokazao si pravo lice (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

gay pride

,

parada ponosa

,

split zagreb

Deseti Zagreb pride završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez izgreda, piše Hina.

Deseta Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) "Zagreb Pride 2011." počela je okupljanjem na Trgu žrtava fašizma u 14 sati, a nakon šetnje centrom grada u kojoj su sudionici istaknuli šarene zastave, transparente i balone, povorka je stigla na Zrinjevac, gdje su održani govori i nastup bandova Anthony The Crazy Horse from Jotassassina i St!llness.

Osim pripadnika rodnih manjina povorci su se priključili građani, političari i aktivisti civilnih udruga, među njima Vesna Pusić (HNS) koja je proglašena homofrendom desetljeća, te Radimir Čačić (HNS) Mirela Holy (SDP), glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, Predrag Matvejević i Edo Popović.

Sudionike povorke na središnjem zagrebačkom trgu pozdravili su pljeskom okupljeni građani.

Zagreb priede je slika o nama, kao što je Split Pride slika o nama. Ni u Zagrebu nije bilo bolje prije deset godina, no sve ide naprijed i ne bih bila tu da ne vjerujem u to, rekla je Pusić.

Po ocjeni organizatora Zagreb pride bio je najmasovniji dosad, okupio je između 3500 i 4000 sudionika, a po policijskoj procjeni bilo ih je najviše oko 2000.

Zbog vrijeđanja i neprimjerenih transparenata policija je privela 17 osoba - tri zbog vrijeđanja sudionika povorke, sedam zbog utvrđivanja identiteta jer nisu imali osobne dokumente i isto toliko zbog isticanja neprimjerenih transparenata među kojima je bio i jedan sudionik povorke. To što nije bilo većih izgreda pokazuje da je policija dobro odradila svoj posao osiguranja, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.

Ovogodišnji Zagreb pride osiguravao je dosad najveći broj policajaca. U MUP-u nisu htjeli otkriti njihov broj, no rekli su da ih je bilo više nego u Splitu na kojem je povorku čuvalo gotovo 700 policajaca. Organizator ovogodišnjeg Zagreb pridea, Udruženje Zagreb pride naveo je u proglasu da njihova borba i otpor svakom fašizmu, nacionalizmu, rasizmu, mačizmu, heteroseksizmu i nasilju nije završena.

Povorke ponosa diljem Europe

Osim u Zagrebu, povorke ponosa hodale su u subotu i Budimpeštom, Sofijom i Bečom, javljaju agencije. Više od tisuću sudionika došlo je u subotu popodne na budimpeštanski Trg junaka i odande krenulo prema središtu grada Andrassyjevom ulicom, uz snažno policijsko osiguranje.

U povorci lezbijskih, gay, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) mnogi nose zastave i kišobrane u duginim bojama, javio je dopisnik MTI-ja. U glavnome gradu Bugarske oko 17 sati počela je gay parada pod nazivom "Sofijska parada 2011.".

Ulice u Sofiji nisu posve zatvorene, javljaju agencije. Parada je počela kraj Nacionalne dvorane kulture, a išla do spomenika Sovjetskoj armiji. Riječ je o četvrtoj paradi ponosa u Sofiji. Bečku su povorku vodile lezbijske skupine u čast stotoj godišnjici obilježavanja međunarodnoga dana žena, a posebni je žiri ocjenjivao najoriginalnije kostime.

18.06.2011. 20:00:00
Novi komentar
nužno
nužno