« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
društveno koristan rad

Zatvorenici čiste Zagreb od ambrozije

Nakon godinu i pol priprema započinje suradnja remetinečkog zatvora i grada Zagreba pri kojem će koristi imati i zatvorenici i grad Zagreb

Ambrozija
Ambrozija (arhiva)
Više o

čišćenje zagreba

,

Grad Zagreb

,

ambrozija

,

zatvorenici čiste ambroziju

,

zatvor Remetinec

,

resocijalizacija zatvorenika

,

društveno korisni rad

Zatvorenici iz remetinečkog zatvora - njih 15 s blažim kaznama od sutra će čupati ambroziju i saditi zelenilo u Zagrebu na temelju ugovora o pružanju usluga fizičkog rada koji su danas potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, upravitelj Zatvora u Zagrebu Tomislav Kralj i obnašatelj dužnosti ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

"Uobičajeno je u svim suvremenim demokracijama da se zatvorenici s blažim kaznama bave društveno korisnim radom", rekao je gradonačelnik Bandić nakon potpisivanja ugovora u prostorijama remetinečkog zatvora.

Dodao je kako će, s jedne strane, oni koji su se ogriješili o zakon i trenutačno su u zatvoru dobiti priliku da se resocijaliziraju, a s druge strane, Zagreb će postati ljepši i uredniji.

Riječ je o zatvorenicima koji izdržavaju blaže zatvorske kazne, a tijekom rada, od 8 do 17 sati, s njima će biti i službenici osiguranja iz Remetinca kojima je to ionako dio svakodnevnog posla pa neće iziskivati dodatni trošak za osiguranje.

Miroslav Mihoci zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku na razumijevanju što je nakon godinu i pol dana priprema odlučeno da počne zajednička suradnja.

"U zatvoru imamo svoje radionice, ali za rad u njima više je zainteresiranih zatvorenika nego što ima mjesta, tako da će nam suradnja sa Zagrebom dobro doći", rekao je Mihoci, dodajući da je za rad spremno 15 zatvorenika, a zainteresirano ih je oko 50.

Mihoci je rekao da će od 20 kuna, koliko na sat dobiju zatvorenici za svoj posao, četvrtina pripasti njima, a tri četvrtine zatvoru. "Dio novca koji pripadne zatvoru ide isključivo za poboljšanje standarda zatvorenika i ne može se dogoditi da, primjerice, od tog novca uprava kupi automobil", istaknuo je Mihoci.

Također je rekao kako o tome tko će ići na rad izvan zatvora odlučuje zatvorska uprava, s tim da svaki zatvorenik dobrovoljno pristaje na rad.

Sličnim društveno korisnim radom zatvorenici u Bjelovaru bave se već šest godina. Od sutra će i zatvorenici u Zagrebu raditi na uklanjanju korova i uređenju zelenila, a po potrebi i na utovaru i istovaru, te na čišćenju snijega i sličnim poslovima.

Iz zatvora u Remetincu navode da će "njihovi" zatvorenici nedvojbeno dobro obavljati posao i uređivati zagrebačko zelenilo, o čemu svjedoči i lijepo uređeni ružičnjak u zatvorskome krugu koji održavaju upravo zatvorenici.

Izvor: Hina

13.08.2009. 17:53:41
Novi komentar
nužno
nužno