« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NETRPELJIVOST

Zatvor za petoricu Slovenaca zbog paljenja "dugine" zastave

Slovenska policija objavila je u ponedjeljak kako je zbog kaznenog djela poticanja na mržnju i netoleranciju protiv petorice mladića u dobi između 19 i 23 godine podnijela prijavu

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

gay pride

,

prava gay osoba

Nogometni navijačima koji su na utakmici Olimpije i Maribora spalili zastavu duginih boja, simbol gay i lezbijskog pokreta prijeti čak dvije godine zatvora, prenosi Hina.

Slovenska policija objavila je u ponedjeljak kako je zbog kaznenog djela poticanja na mržnju i netoleranciju protiv petorice mladića u dobi između 19 i 23 godine podnijela prijavu državnom odvjetništvu. Oni su prema navodima iz prijave izvjesili transparent s homofobnim sadržajem, a uz to i zastavu duginih boja koja se identificira s udrugama koje se bore za prava homoseksualaca i lezbijki, ali sa znakom "stop", a nakon utakmice su je spalili.

Za kazneno djelo širenja mržnje i poticanja na nasilje protiv etničkih, rasnih, vjerskih ili spolnih skupina u Sloveniji je kaznenim zakonikom predviđena kazna zatvora do godine dana.

Utakmica Olimpija - Maribor završena je pobjedom domaćina od 4:1, a u neredima tijekom i nakon susreta, koje su isprovocirali gostujući navijači, došlo je do sukoba policije s navijačima u kojem je bilo više ozlijeđenih, a po navodima uprave stadiona Stožice uništeno je oko 300 stolica i počinjena je šteta od 20.000 eura.

Na utakmici su isticane i parole vezane uz kontroverzni obiteljski zakonik koji je parlament nedavno prihvatio, a ozakonjuje prava istospolnih partnera, te mogućnost da usvajaju djecu iz svojih prijašnjih heteroseksualnih veza. Zakon se još ne primjenjuje zbog najavljenog referenduma kojim ga konzervativne udruge nastoje osporiti, a cijeli spor oko referenduma predan je ustavnom sudu u rješavanje.

Anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo" pokazuje da bi 39 posto ispitanika bilo za održavanje referenduma na kojem bi se birači pitali žele li primjenu zakona s takvim pravima istospolnih, no većina je još uvijek protiv referendumske inicijative. Ipak, broj onih koji podržavaju referendum i osporavanje obiteljskog zakonika koji priznaje istospolnim parovima pravo na usvajanje djece znatno je povećan u odnosu na ispitivanje "Dela" od prije dva mjeseca, navodi vodeći slovenski list.

05.09.2011. 15:56:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Torcida
    06.09.2011. 09:19
    Di je ta zastava službeno registrirana?? Nigdje. "Ona se povezuje s bla bla".

    Da li to znači ako netko bilo gdje na svijetu zapali bijelu plahtu, može doć Torcida i tužiti ih. I ovi koji su palili plahtu će morati u zatvor?
Novi komentar
nužno
nužno