« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BROJ JEDAN

Zatvara se jedno, ali ne otvara niti jedno pregovaračko poglavlje

Na pristupnoj konferenciji 19. travnja zatvorit će se poglavlje Sloboda kretanja roba

(Wikipedia)
Više o

pregovori s EU

,

pregovaračka poglavlja

,

Cristina Gallach

,

španjolsko predsjedništvo EU

,

Sloboda kretanja roba

Hrvatska će na sljedećoj pristupnoj konferenciji u ponedjeljak, 19. travnja, zatvoriti pregovore u poglavlju Sloboda kretanja roba, ali ni jedno od tri još neotvorena poglavlja neće biti otvoreno, potvrdilo je u utorak španjolsko predsjedništvo EU-a.

"Mogu potvrditi da će se međuvladina konferencija o pristupanju na veleposlaničkoj razini održati u ponedjeljak, a na njoj će Hrvatska zatvoriti pregovore u poglavlju 1, Sloboda kretanja roba", rekla je za Hinu glasnogovornica španjolskog predsjedništva Cristina Gallach.

Glasnogovornica Gallach je dodala da španjolsko predsjedništvo predviđa još jednu pristupnu konferenciju na ministarskoj razini u lipnju, na kojoj se očekuje otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja.

Hrvatska je dosad u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno. Za otvoriti su ostala poglavlja Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Za otvaranje triju preostalih poglavlja Hrvatska je ispunila svoj dio posla i sada Europska unija treba usvojiti svoja zajednička pregovaračka stajališta kako bi se i ona otvorila.

Za poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava Europska komisija izrađuje nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta, koje se onda upućuje Vijeću EU-a.

Nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Komisija je već predala Vijeću i utorak je predstavljeno na sastanku radne skupine za proširenje. Na radnoj skupini za proširenje također je predstavljen nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za zatvaranje pregovora u poglavlju Porezi.

Iako se razmišljalo o mogućnosti da se travanjska pristupna konferencija odgodi za tjedan ili dva kako bi se dalo vremena za dovršetak potrebnih postupaka za otvaranje poglavlja 31 i zatvaranje poglavlja 16, španjolsko predsjedništvo je odlučilo da se u ponedjeljak ipak održi konferencija o pristupanju iako će biti zatvoreno samo jedno poglavlje. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 15:21:39
Novi komentar
nužno
nužno