« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SABOR

Zastupnici raspravljaju o Zakonu o prebivalištu

Luka Bebić saborske je klubove pozvao da, promisle o produljenju sjednice za dodatnih tjedan dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Sabor

,

zakon o prebivalištu

Sabor je jutros započeo raspravu o izmjenama Zakona o prebivalištu, kojima vlada namjerava stati na kraj zlouporabama prebivališta i srediti evidenciju prebivališta i popis birača.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić uvodno je objasnio da MUP do sada nije mogao iz prebivališta brisati ni one koji su evidentno zloupotrebljavali prebivalište.

Izmijenjeni zakon bi trebao omogućiti točnu evidenciju prebivališta, kao vjerodostojnu bazu za ostvarivanje drugih prava, rekao je.

Kao najbitniju novinu naveo je mogućnost da MUP po službenoj dužnosti ili na inicijativu državnih ili lokalnih tijela može pokrenuti postupak brisanja osobe iz evidencije prebivališta.

Naglasio je da zakon nije usmjeren protiv građana, odnosno da neće biti masovnih ad hoc brisanja bez provjere činjenica.

Na dojavu da netko ne prebiva ili je trajno iselio s adrese, policija bi trebala provesti terensku provjeru kojom bi se nedvojbeno utvrdilo stanje.

Nakon provjere, provodio bi se upravni postupak, uz nazočnost osobe protiv koje je pokrenut, a bez njezina sudjelovanja samo u slučaju ako joj se ni nakon višekratnih pokušaja ne mogu uručiti potrebni dokumenti, objasnio je Buconjić.

Istaknuo je da će policija u cijelom postupku voditi računa o ljudskim pravima i slobodama građana.

Predsjednik Sabora Luka Bebić saborske je klubove pozvao da, s obzirom da je na dnevnom redu sjednice neraspravljeno ostalo 40 točaka, promisle o produljenju sjednice za dodatnih tjedan dana.

Bebić predlaže da zasjedanje idući tjedan počne u utorak i traje do petka, a da se sjednica produlji za još tjedan dana, odnosno da zastupnici zasjedaju i 3., 4. i 5. ožujka. (hina/metro-portal)

19.02.2010. 11:20:33
Novi komentar
nužno
nužno