« Život
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
EH, DA...

Zašto se mobiteli NE drže u džepu?

Gdje držite mobitel kad ga nemate u ruci? Velik broj ljudi u džepu, no to je izuzetno loša ideja...

Mobiteli se ne drže u džepu
Mobiteli se ne drže u džepu (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

pametni telefoni

,

džep

Mobitel nam je u zadnjih par godina stalno zalijepljen za ruku, a u onim rijetkim trenucima kad nije, obično je u - džepu. Naravno, jer je najpraktičnije... no je li i pametno?

Njemačka udruga potrošača tvrdi da nije, jer prema njihovom istraživanju bi vlasnici pametnih telefona trebali dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep.

Naime, to je zato što su litij-ionske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osjetljive na toplinu.  Sve što je više od 35 stupnjeva, a tjelesna temperatura to jest, može znatno skratiti njihov vijek trajanja. Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom zraka. Slično vrijedi i za prijenosna računala, koja se mogu pregrijati bez dovoda hladnog zraka u kućište. Zato laptope baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu.

K tomu, sve uređaje s litij-ionskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.

Prijetnja i zdravlju

Wendy Holt, 51- godišnjakinja je iz Berkshirea nedavno je htjela upozoriti javnost da držanje pametnog telefona u blizini tijela može itekako naštetiti zdravlju. Ona je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke. 

Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova s prognozom da vjerojatno neće dočekati 53. rođendan. Tvrdila je da je ova dijagnoza upravo posljedica toga što je svoj mobitel držala tako blizu tijela dulje vremena. 

Sve u svemu - izbjegavajte stavljati mobitel u džep, naročito u zadnji... mogao bi i nestati!

09.02.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno