« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana
SAVJETI

Zašto se crvenimo?

Je li to sram ili neugoda zbog nespretne pogreške ili zbog komplimenta ili osjećaja da svi gledaju u nas?

Događa li vam se to?
Događa li vam se to? (Arhiva)
Više o

crvenilo

,

crvenilo lica

Ključni okidač crvenila više povezan s pojačanim osjećajem samosvijesti, osjećajem viđenosti ili izloženosti, a ne nekim kognitivnim proračunom što drugi ljudi misle o nama.

Charles Darwin je 1872. prikladno opisao crvenilo kao "najneobičniji i najljudskiji od svih izraza". Područja koja su najosjetljivija na crvenilo, poput obraza, vrata i ušiju (posebno) imaju drugačiju anatomsku strukturu koja omogućava ovu spontanu i nekontroliranu reakciju.

Ali, zašto netko pocrveni, to je godinama zbunjivalo ljude. Je li to sram ili neugoda zbog nespretne pogreške ili zbog komplimenta ili osjećaja da svi gledaju u nas?

Studija iz 2004. pokazala je da bi crvenilo moglo biti intenzivnije na jednoj strani lica u usporedbi s drugom.

Magnetska rezonanca (fMRI) skeniranja mozga dala je određene odgovore.Pokazala je da crvenilo aktivira područja mozga uključeno u emocionalno uzbuđenje i pažnju, dok su područja uključena u zamišljanje ili razmišljanje o vlastitom ili tuđem ponašanju, mislima ili namjerama - bila "vidljivo odsutna".

"Ova otkrića pridonose teorijskim raspravama o prirodi crvenila i podupiru ideju da socio-kognitivni procesi možda nisu nužni za pojavu crvenila", zaključili su istraživači.

20.07.2024. 20:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.07.2024. 10:04
    hehe cudno
Novi komentar
nužno
nužno