« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
EHHH...

Zašto rast cijena energenata višestruko pogađa siromašne?

Porast cijene energenata posebno pogađa siromašne koji su često zbog neimaštine prisiljeni na veću potrošnju energije. Socijalne ustanove pružaju pomoć, no problem skupih energenata ostaje

Cijene rastu...
Cijene rastu... (Arhiva)
Više o

gorivo

,

plin

,

struja

,

cijena energenata

Hladnjak je star i troši mnogo struje, TV prijemnik je upaljen po cijeli dan, a i po namirnice se odlazi automobilom koji se po potrošnji ne može nositi s novijim modelima: siromašni građani u Njemačkoj zbog povećanja cijena energenata trpe više nego ostatak društva. I to ne samo zbog toga što im je i inače na raspolaganju manje novca.

Porast broja energetskih savjetovanja

"Gotovo sva savjetovališta Caritasa u okrugu Oldenburg bilježe povećanje broja slučajeva pojedinaca koji više ne mogu pratiti porast cijena", kaže Dietmar Fangmann, koordinator socijalnih savjetovališta na sjeveru Njemačke. On govori o tome kako mnogi sa strahom očekuju godišnje obračune plina i struje:77 posto svih savjetovanja je povezano sa cijenama energenata. Najviše su pogođeni oni koji su najugroženiji: primatelji socijalne pomoći i samohrani roditelji. Mnogi strahuju da bi se hladno vrijeme moglo otegnuti i nakon Uskrsa koji ove godine pada relativno kasno, 17. travnja.

Njemačka vlada je prije nekoliko dana reagirala i najavila jednokratnu pomoć socijalno ugroženima za pokrivanje povećanih cijena energije: za jednočlano domaćinstvo 135 eura, dvočlano 175, za studente 115 eura jednokratno. No temeljni je problem u tomu što recimo primatelji socijalne pomoći u prosjeku troše više energije nego oni bogatiji.

Jednokratna pomoć za štedljive uređaje

Jednokratna novčana pomoć je jedno, a dugotrajno smanjenje troškova nešto sasvim drugo. Zato u okviru socijalnih savjetovališta djeluju i stručnjaci za štednju energije koji nakon posjeta socijalno ugroženih domaćinstava daju savjete o nabavci novih, štedljivijih uređaja. Mnogo je zamki: recimo stari hladnjaci koji troše neusporedivo više struje nego novi. Ili: obitelj iz stana sa centralnim grijanjem seli u stan s električnim bojlerom što je višestruko skuplji način grijanja vode. Prvi veliki šok dolazi s računom za godišnji obračun struje.

U slučaju da savjetnik za energiju zaključi da bi nabavka novih uređaja znatno smanjila račune za struju, socijalna služba jednokratno pomaže u nabavci. Za novi hladnjak se tako u Osnabrücku dobiva 150 eura. To nije mnogo, osim toga obitelj hladnjak mora prvo platiti sama, subvencija dolazi naknadnno. No mnogi si jednostavno ne mogu priuštiti kupovinu novog uređaja.

Piše: DW
09.02.2022. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno