« Život
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Zašto je pametnije plaćati karticom?

Iako nije loša ideja imati u novčaniku koju novčanicu, tehnologija je promijenila način na koji trošimo novac pa bi plaćanje karticama moglo biti bolja opcija od plaćanja gotovinom

Ipak je bolje?
Ipak je bolje? (Arhiva)
Više o

plaćanje

,

kartično plaćanje

Idete u grad i trebate nešto kupiti... u ovo doba, prva stvar koju trebate provjeriti prije odlaska jest - je li vaša kartica u vašem novčaniku, right?

Financijski stručnjaci su za Best life naveli nekoliko razloga zašto je bolje plaćati karticom umjesto gotovinom.

Gotovina može biti rizična - vjerojatno ste se u nekom trenutku našli u strahu da ne zbnate gdje vam je novčanik ili torbica. Nažalost, stručnjaci navode da je strah od gubitka novca duboko ukorijenjen s razlogom. "Nošenje gotovina nije sjajna odluka jer ste onda izloženi gubitku novca, krađi ili prevari koji biste inače s karticom izbjegli. Ako izgubite gotovinu, nemate način da ga vratite", objašnjava Riley Adams, ovlašteni javni računovođa.

Gotovinu možete koristiti samo osobno - nove tehnologije omogućavaju nam da obavljamo kupnju iz udobnosti vlastitog kauča ili kreveta. No, u takvim vam je slučajevima, ako želite odmah platiti narudžbu, potrebna kartica. "Ne možete trošiti gotovinu na internetu. Debitne i kreditne kartice, uz druge digitalne načine plaćanja, možete koristiti kao sredstvo plaćanja bilo gdje online dok imate pristup internetu. To vam daje puno veću fleksibilnost prilikom plaćanja roba i usluga", zaključuje Adams.

Lakše praćenje potrošnje - plaćanje gotovinom vam možda može pomoći u smanjenju prekomjerne potrošnje. No, iako skupljanje računa može djelovati kao podsjetnik na što ste potrošili novac, zasigurno je lakše pratiti stanje na računu i svoju potrošnju putem mobilne aplikacije ili internet bakarstva.

09.03.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno