« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
E, DAA ...

Zašto je loše biti talentiran (u praksi)

Super je imati talente, još bolje je razviti ih, a najgore u cijeloj priči je boriti se cijeli život sa svijetom oko sebe

U Hrvatskoj je bolje biti netalentiran
U Hrvatskoj je bolje biti netalentiran (Arhiva)
Više o

poticaj

,

inteligencija

,

talent

,

talentirana djeca

,

sustav

Talentirana djeca uvijek su male zvijezde, makar u obitelji, puno rjeđe u školi. Business Insider napravio je analizu odgovora korisnika Reddita koji su odgovarali na pitanje je li im reputacija talentiranog djeteta pomogla ili naštetila.

Odgovori su pokazali da je lijepo i dobro biti talentiran, no bitke koje morate svaki dan voditi mogu vas prilično iscrpiti i odvesti vas u probleme. 

Najčešći odgovor zašto je loše odrastati s posebnim talentom je, prilično očekivano, činjenica da od malih nogu vjerujete da se morate boriti sa svijetom zbog stava drugih ljudi prema vama, zbog čega takva djeca često razvijaju kompleks superiornosti i aroganciju.

S druge strane, previše su opterećena očekivanjima roditelja i okoline, što dovodi do dubokog osjećaja neadekvatnosti i nepripadanja.

Uz to dolaze i očekivanja o savršenosti u svim situacijama gdje talent treba doći do izražaja, što vodi u gotovo paničan strah od neuspjeha, a na kraju priče takve osobe gotovo u pravilu imaju osjećaj da su stalno same.

Dodatak ovom istraživanju koji bi se odnosio na našu zemlju, naravno, nema, jer u Hrvatskoj je sustav napravljen na način da reže glave koje strše, na bilo koji pozitivan način.

07.05.2013. 18:40:00
Novi komentar
nužno
nužno