objavljeno 27.10.2015. 11:27:18
PRIMJENITE :)

Zašto je dobro biti znatiželjan?

Znatiželja je vrlo korisna stvar u životu, sve dok ne pređe u klasično zabadanje nosa u tuđe poslove, no do tada donosi koristi na više razina

Ono kad vam je sve zanimljivo ....
Ono kad vam je sve zanimljivo .... (Arhiva)

Znatiželja je izuzetno koristan osjećaj, kako za djecu tako i za odrasle, a takvo ponašanje donosi razne društvene, emocionalne, psihološke i zdravstvene koristi, pa da vidimo o kojima se radi:

Pomaže u preživljavanju - poriv za istraživanjem i otkrivanjem novih stvari pomaže nam da ostanemo svjesni promjena u našoj okolini. Kada doznajemo nove stvari i otkrivamo nešto novo u našem se organizmu otpušta dopamin, hormon sreće zbog čega se i odlično osjećamo. 

Znatiželjnici su sretniji

Osobe koje su znatiželjne su, zbog spomenutog dopamina, i sretnije osobe. U globalu su pozitivnije prirode i optmistično gledaju na svijet oko sebe te su manje podložnije depresiji. 

Znatiželja potiče uspjeh - znatiželja stvara užitak, a time i do većih uspjeha u školi, na poslu...Znatiželja potiče na veću predanost radu i fokusiranost što ima za posljedicu i bolje rezultate u različitim područjima rada i učenja. 

Učvršćuje odnose - osobe koje pokazuju istinsku zaistresiranost i znatiželju kroz ispitavanje partnera naszuprot kojeg stoje, drugoj strani bile znatno zanimljivije i privlačnije. 

27.10.2015. 11:27:18
http://m.metro-portal.hr/zasto-je-dobro-biti-znatizeljan/94715/