« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
nitko nas neće

Zašto Hrvatska nije zanimljiva svjetskom jet-setu?

Vijest da Douglasi kupuju nekretninu u Crnoj Gori mnogo govori o Hrvatskoj kao odredištu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Roman Abramovič, koji već dugo posjeduje nekretnine u Crnoj Gori, ne spada u izuzetke iz svjetskog jet-seta. Vlasnik Chelsea, nogometnog kluba iz Londona, ljeta provodi na južnom Jadranu, a sad će mu se pridružiti i obitelj Douglas.

Radi se o Michaelu Douglasu i Catherine Zeta-Jones, svjetski afirmiranim glumcima, koji su odlučili kupiti nekretninu u Crnoj Gori. Supružnici često ljetuju u Perastu pa se kupnja nekretnine činila logičnim potezom. Nagađanja su potvrdili sastanci s nekoliko predstavnika lokalnih agencija za nekretnine.

Vrijedi podsjetiti i na to da je i Pamela Anderson, bivša zvijezda mega-popularne serije "Baywatch", javno iznijela planove o investicijama u Crnoj Gori. Naizgled trivijalna informacija, ali ako se bolje promisli, ni Hrvatskoj ne bi škodilo da privuče i zadrži svjetske zvijezde i to na duže od pukog prolaska kroz popularna odredišta.

Kupnja nekretnina nije ništa posebno za imućne ljude iz šoubiznisa i poslovnog svijeta, no kad se radi o lokacijama u zemljama koje su u fazi tranzicije, to je svakako važna vijest u turističkom smislu; bar na regionalnoj razini.

Pa ipak, u ovakvoj vijesti nećete čuti riječ Hrvatska osim možda poneko spominjanje Dubrovnika kao usputne stanice. Hrvatska bi se trebala zapitati zašto je takve stvari zaobilaze. Dolazak poznatih osoba povećava rejting turističkih odredišta, a Hrvatska svojom ponudom i uvjetima ne bi smjela zaostajati.

No, čini se da je baš to slučaj. Još nisu iznijete javne analize ni istraživanja o načinima na koji hrvatski turizam može procvati. Radi li se o birokratskim zavrzlamama, prevelikim cijenama ili je uzrok izbjegavanja ulaganja stranog kapitala u Hrvatsku nešto treće, nažalost, još nije poznato.

24.08.2009. 20:30:54
Novi komentar
nužno
nužno