« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
SAVICA

Zašto Crkva silom želi graditi tamo gdje je ne žele?

Trnjanska Savica ima jedan lijepi park u kojem Kaptol, milom ili silom, želi sagraditi Crkvu koju nitko ne želi

Kakav park, daj ti crkvu i župni ured!
Kakav park, daj ti crkvu i župni ured! (Arhiva)
Više o

Savica

,

Trnjanska Savica

,

izgradnja crkve

,

očuvanje parka

Sprega Kaptola i Milana Bandića uvijek urodi nekim plodovima gnjeva, jer se u tim aranžmanima ne pita obične smrtnike što oni misle o svemu. Nakon sumnjivih poslova na Šalati i zemljištu iza Autobusnog kolodvora, na redu je Trnjanska Savica.

Miran kvart, pun djece i novogradnji koje niču kao gljive poslije kiše. Između njih jedva se stisnuo park, komad zelenila s ljuljačkama koji stanovnicima pruža makar malo odmora i mjesta gdje se djeca mogu bezbrižno igrati.

No, Kaptol je namjerio izgraditi crkvu, župni dvor i još svašta jer, eto, mogu. Nije da ih je netko tražio, dapače, na sve dosadašnje inicijative stanovnici su odgovorili negativno, naglašavajući da im je park na tom mjestu potrebniji od crkve. 

Kaptolu i Milanu to ne može ući u uho i um jer kakav je to kvart bez velebne crkve? Stoga se planovi mijenjaju i prilagođavaju svemu osim stanovnicima Savice, koju su se udružili u inicijativu Čuvamo naš park i pozivaju na nedjeljno druženje u njemu:

Akcija očuvanja našeg glavnog parka se nastavlja!

Kao što ste vjerojatno upoznati, pokrenut je proces izrade projektne dokumentacije kroz javni natječaj za izradu idejnog rješenja crkve na Trnjanskoj Savici. Planirana crkva, njen stambeni dio, pristupna cesta, garaža i parking za 30 automobila će zauzeti veliki dio našeg današnjeg glavnog parka („na građevnoj čestici max. površine oko 4.000 m2 izuzetoj iz parkovne površine" - citat iz Programa).

Poslani su dopisi na sve glavne aktere i gradske urede u kojima objašnjavamo da mi jesmo za crkvu na Savici, ali ne u neposrednoj blizini zgrada i na štetu zelene površine glavnog dječjeg parka, već na drugim slobodnim parcelama na Savici. Nažalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor na naše dopise.

Zato planiramo zajedničko druženje u parku, te je važno da se pojavimo u što većem broju. Ponesite sa sobom lopte, frizbije, itd i puno dobre volje!!

Druženje u parku će se održati u nedjelju 26. svibnja od 17.00 do 18.30 sati.

Pridružite nam se te pomozite u čuvanju našeg glavnog parka!!

Grupa građana „Čuvamo naš park"

Trnjanska Savica

Pratite nas i saznajte najnovije informacije na www.cuvamonaspark.com

24.05.2013. 17:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Tika Taka
  24.05.2013. 21:01
  U naslovu kažete da crkva silom želi graditi tamo gdje je ne žele a onda u daljnjem tekstu piše da građani kvarta jesu za gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, problem je dakle u lokaciji a ne u tom da građani ne žele crkvu jer tobože nisu vjernici. Moramo prihvatiti činjenicu da su vjernici svugdje oko nas pa sviđalo se to nekom ili ne, naravno nisu u 'crkvi' tako glupi pa će pravit crkvu tamo gdje nema vjernika....
 2. avatar
  Uredništvo
  24.05.2013. 23:58
  Teško je shvatiti što vas muči u naslovu i tekstu, kad ste i sami napisali točno onako kako smo i mi - Crkva želi graditi crkvu tamo gdje je stanovnici ne žele, tj. u glavnom parku. Da građani nisu vjernici nismo napisali niti insinuirali na bilo koji način. Mi s prihvaćanjem vjernika bilo koje vjeroispovijesti nikad nismo imali problema, upravo suprotno, a o zadnjem dijelu zadnje rečenice dalo bi se dugo i opširno razgovarati :)
 3. avatar
  Ivan
  25.05.2013. 09:02
  Ovdje se radi o očitom bahačenju crkve. Samo stotinjak metara dalje, preko glavne ceste je teren na kojem bi mogla biti i "drive in" crkva koja nikom nebi smetala. Muškarci u haljinama na sve načine tjeraju ljude od crkve. Evo mene i moje obitelji u nedjelju popodne na druženju u parku !
 4. avatar
  burago
  26.05.2013. 13:18
  Pa neće valjda klerovska mafija svoju poslovnicu na kojoj će zarađivati raditi na građevinskoj parceli pa da plati zemljište kad s Bandićem može i to ukrasti ljudima http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/koliko-nam-kuna-ustvari-pojede-crkva
Novi komentar
nužno
nužno