« Život
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
UZROCI

Zašto često imamo noćne more?

Jeste li ste ikada imali dugi niz noćnih mora i niste znali što ih izaziva

A koje su vaše omiljene noćne more?
A koje su vaše omiljene noćne more? (Arhiva)
Više o

noćne more

,

razlozi

Noć bi trebala biti vrijeme da se opustite i napunite baterije za sljedeći dan, a to je teško kada vas u stopu prate vaši strahovi i anksioznosti

Neki prilično uobičajeni, povezani fakori, prema riječima stručnjaka koji su govorili za Huffpost, mogu izazvati noćne more. Ali, tu su i savjeti koji vam mogu pomoći da smanjite šanse za noćnu moru.

Alkohol, "rekreativne" droge, lijekovi i suplementi

Noćni izlazak može biti veoma zabavan, ali možda neće biti tako sjajno kasnije kada pokušavate da zaspite. Iako vam alkohol u početku može pomoći da duboko zaspite, kako se nivo alkohola u krvi smanjuje, događa se obrnuto: lak san i češća buđenja.

"Ovo može dovesti do više REM sna, što izaziva noćne more i živopisne snove", rekao je Phil Lawlor, stručnjak za spavanje.

Antidepresivi i opioidi također mogu povećati učestalost loših snova.

"Iako nije sasvim jasno zašto se to dešava, još uvijek toliko toga ne razumijemo o mozgu, povećan nivo neurotransmitera, kao što je dopamin, koji ove supstance osiguravaju, stvara promjene u načinu na koji sanjamo, što često dovodi do živopisnijih snova, a samim tim i intenzivnijih noćnih mora", rekla je Verena Senn, stručnjakinja za spavanje koja je istraživala san i mozak gotovo 15 godina.

Obrok prije spavanja

Obrok pred spavanje može vam naštetiti.

"To je zato što će vaše tijelo naporno raditi na razgradnji hrane i slati signale vašem mozgu da bude aktivniji, što može izazvati noćne more", rekao je Lawler.

On je dodao da pored toga, hrana može prekinuti obrasce spavanja zbog noćnog znojenja i refluksa kiseline. Slatkiši i začinjena hrana mogu izazvati više moždanih smetnji, oni su direktno povezani s poremećajima sna".

Anksioznost i stres

"Anksioznost i stres izazvani traumatskim ili zabrinjavajućim situacijama mogu izazvati noćne more jer će vaša podsvijest pretvoriti strašne misli u strašnu ili neugodnu priču", rekao je Lawler.

Sen je objasnila da tijekom spavanja postoji povišena aktivnost dijelova mozga.

Rješenje: Važno je da osigurate sebi dovoljno sna jer nedostatak sna može dovesti do stresa i noćnih mora.

 

27.06.2022. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno