« Fun
objavljeno prije 13 godina
STARA ŠKOLA

Žarulja koja svijetli već 110 godina

Iako tehnologija grabi naprijed velikim koracima, ova je "vječna" žarulja odličan pokazatelj kako se nekad drukčije pristupalo stvarima

Fotografija vijesti
Više o

štedne žarulje

,

žarulja

U doba sve ćešćih pritisaka raznih organizacija i lobija za prelazak na štedljive varijante, ova klasična žarulja u gradiću Livermoru u Kaliforniji gori već 110 godina, gotovo bez prestanka.

Žarulja koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, isključena je jednom i to samo na tjedan dana a u međuvremenu je postala i turistička atrakcija.

Dizajnirao ju je Adolphe Chailet, koji se natjecao s poznatim izumiteljima poput Thomasa Edisona u izradi najkvalitetnije žarulje. Unatoč svojem nevjerojatnom dizajnu, Chailet nikad nije bio uspješan poput Edisona, premda je njegova žarulja preživjela i visoku voltažu.

Tehničar Steve Bunn, koji se brine za žarulju, objašnjava kako je tajna njezinog uspjeha u dobrom starom inženjeringu. ˝Više ih ne rade na ovaj način, a ona je pravi dokaz kako su neke stvari iz prošlosti bile kvalitetnije. Njezin izumitelj Chailet napravio je neobičan eksperiment, u kojemu su sudjelovali i ostali natjecatelji, uključujući Edisona. Sve žarulje podvrgnute su testu povećane voltaže, i sve su eksplodirale osim Chailetove koja je samo jače svjetlila.˝

Žarulja ima i svoj web stream koji se osvježava svakih 10 sekundi a možete ga pogledati ovdje.

23.06.2011. 17:56:00
Novi komentar
nužno
nužno