« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BUDUĆNOST AFGANISTANA

Zapovjednik zabrinut, NATO optimističan, SAD traži još trupa

Dok dužnosnici na sastancima pričaju o uspravljanju zemlje na vlastite noge, stanje na terenu ne prati njihove optimistične planove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

Stanley McChrystal

Tijekom 2010. godine Afganistan će se početi "uspravljati na vlastite noge", rekao je u petak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen unoseći dozu optimizma u budućnost zemlje u kojoj Sjevernoatlantski savez od 2002. vodi rat protiv talibana.

Godina 2010. "biti će izazovna ... no također bit će to i godina u kojoj će Afganistan čim se uspravi na vlastite noge i stane skrbiti za vlastitu sigurnost početi poprimati svoje buduće obrise države u kojoj kojoj teroristi više neće nalaziti utočišta odakle bi prijetili svima nama", rekao je Rasmussen.

Zemlje članice NATO-a pripremaju se ove godine poslati gotovo 40.000 vojnika u Međunarodnu sigurnosnu misiju (ISAF) koja pod mandatom UN-a ima 85.000 vojnika. No u sklopu izlazne strategije za Afganistan, planiraju početi i povlačenje u srpnju 2011.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza govorio je u petak u Istanbulu na otvaranju neformalnog sastanka o Afganistanu koji je okupio ministre obrane zemalja članica, među njima i hrvatskog ministra Branka Vukelića.

Na sastanku sudjeluju i dužnosnici 15 nečlanica NATO-a kojih vojnici sudjeluju u misiji u Afganistanu. Afganistanski ministri obrane i unutarnjih poslova, predstavnici Europske unije i Ujedinjenih naroda također sudjeluju u radu skupa.

Na dnevnom redu sastanka u Istanbulu NATO će također razmotriti napredak svoje mirovne misije na Kosovu (KFOR), u kojoj je broj vojnika nedavno smanjio na desetak tisuća.

General McChrystal: saveznici gube rat

Zapovjednik NATO-ovih i snaga SAD-a u Afganistanu, general Stanley McChrystal je u vrijeme dok su se čelnici hvalili napretkom na sastanku u Turskoj izjavio kako saveznici "ne pobjeđuju u Afganistanu".

General je novinarima u Istanbulu rekao kako smatra da je situacija na terenu "vrlo ozbiljna". Dodao je da su od prošle godine ostvareni neki uspjesi, ali ništa što bi označilo prekretnicu, javili su bliskoistočni mediji.

"Rat u Afganistanu je rat percepcije. Ne radi se o tome koliko ljudi ubijete, koliko teritorija osvojite ili koliko infrastrukture uništite. Sve je u umovima sudionika, a najvažniji sudionici su Afganistanci na koje mi pokušavamo utjecati, ali to isto znaju i čine i pobunjenici", rekao je McChrystal.

SAD traži još vojnika

Na sastanku u Istanbulu SAD planira od saveznika zatražiti da u Afganistan pošalje još tisuće vojnika koji bi, prema izjavama dužnosnika, trebali pomagati u obuci afganistanske vojske i policije s ciljem stabilizacije te zemlje.

SAD želi da članice NATO-a osiguraju oko 4.000 dodatnih trupa uz već obećanih 9.000 i to oko 2.500 mentora i 1.500 instruktora. Uz njih bi trebalo stići i 30 tisuća američkih vojnika čiji je dolazak najavljen za jesen.

Predsjednik Barack Obama, usprkos drastičnom povećanju broja savezničkih trupa, stoji kraj obećanja da će do sredine 2011. iz zemlje povući američke trupe koje se upravo spremaju za najveću ofenzivu u južnom Afganistanu od 2001.

05.02.2010. 16:30:33
Novi komentar
nužno
nužno