« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
1,25 kuna

Započeo rat za pšenicu

Kao i svake godine država nudi manju otkupnu cijenu nego seljaci žele

(Corbis)
Više o

HSS

,

cijena pšenice

,

otkup pšenice

Hrvatski seljački savez (HSS) Vukovarsko-srijemske županije traži da otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice iznosi 1,25 kuna po kilogramu a od države također zahtjeva isplatu 15 posto zaostalih poticaja u ukupnom iznosu 205 milijuna kuna.

Predsjednik te županijske udruge Stjepan Filić izrazio je, na konferenciji za novinare, sumnju u nemogućnost isplate pšenice po 1,25 kuna po kilogramu jer su, rekao je, dobavljači već podigli kredite da bi pšenicu isplatili po toj cijeni.

"Ne prijetimo prosvjedima jer mislimo da i dalje treba pregovarati kako bi otkupljivače uvjerili u nužnost otkupa pšenice po cijeni od 1,25 kuna. Svaka druga cijena seljaka vodi u propast", kazao je Filić.

Prozvao je i županjsku Sladoranu što, kako je naveo, još uvijek nije ispoštovala odluku koju je sama donijela a kojom se obvezala proizvođačima šećerne repe isplatiti razliku između utvrđenog poticaja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka za sjetvu šećerne repe 2008. do iznosa od 4.000 kuna po hektaru proizvodene repe.

"Proizlazi da nam Sladorana duguje još po 1.550 kuna po hektaru proizvedene repe i ne znamo što čekaju s isplatom jer su se na nju sami obvezali, bez prisile proizvođača", poručio je Filić.

Dopredsjednik županijskog HSS-a Tomislav Pokrovac, pozvao je Hrvatsku seljačku stranku da "pomogne a ne odmaže hrvatskim seljacima".

"Ukoliko nestane hrvatskih seljaka nestat će i hrvatske države", poručio je Pokrovac podsjetivši kako je prošle godine pšenica od seljaka otkupljivana po čak 1,50 za kilogram "pa nismo čuli da je i jedan otkupljivač propao a sada im je puno i 1,25".

Izvor: Hina

31.07.2009. 13:38:36
Novi komentar
nužno
nužno