« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZATVORENO ZA JAVNOST

Započelo ispitivanje Sanadera

Bivši premijer Ivo Sanader u salzburškom zatvoru danas odgovara na pitanja austrijskog državnog tužitelja, koji ga sumnjiči za pranje novca preko jedne tirolske banke

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

Austrija

,

ispitivanje

Točno u osam sati austrijski istražitelji započeli su ispitivanje Ive Sanadera. Ispitivanje je zatvoreno za medije i trebalo bi potrajati do 12 sati. Kaznenu prijavu protiv Sanadera i još dviju osoba podnijela je jedna tirolska banka i to zbog pranja novca nakon što su se pojavile informacije da se na računima Sanadera i njegovih rođaka u Austriji nalazi čak 1,3 milijuna eura. Sanader je prvi put po ovom pitanju svjedočio 23. prosinca prošle godine, a tada je odbacio sve optužbe u pranje novca. Sam bivši hrvatski premijer, koji je tom prilikom saslušan preko video veze, zatražio je dodatno saslušanje kako bi se bolje pripremio.

Za razliku od prvog ispitivanja ovaj put bi Sanader trebao biti ispitan uživo. U Salzburg, gdje se Sanader nalazi u pritvoru od 10. prosinca, prema pisanju austrijskih medija dolaze istražitelji i odvjetnici iz Beča. Bivšeg hrvatskog premijera na tom saslušanju neće zastupati hrvatski nego austrijski odvjetnici. 'Smatramo da ćemo potpuno rasvijetliti sva kretanja novca. Sanader je novac o kojem se priča zaradio na pošten način i to puno prije nego se počeo baviti politikom', izjavio je Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan.

Suppan je potvrdio i kako se Sanader pažljivo priprema za ovo saslušanje, a na prethodnom je ponavljao kako je sporan novac pošteno zaradio. Iz dosadašnjih svjedočenja Ive Sanadera u Austriji najjače je odjeknula izjava kako se u Hrvatskoj protiv njega vodi politički progon i medijski rat. 'Radio sam za zemlju kako bi osigurao građanima ulazak u Europsku uniju. Sada me hrvatski organi političke vlasti i pravosuđa doslovno gaze', rekao je Sanader prilikom jednog od prošlih svjedočenja.

04.02.2011. 10:30:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    prorok
    04.02.2011. 11:34
    Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.......ua Sanadera ne vrijedi ovo pravilo :)
Novi komentar
nužno
nužno