« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ljubav jača od smrti

Započele Vukovarske adventske svečanosti

Manifestacija je ove godine posvećena 800. obljetnici franjevačkog reda u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

Vukovar

,

advent

,

vukovarske svečanosti

Paljenjem prve svijeće na vukovarskom adventskom vijencu, koju je u Hrvatskom domu zapalio gradonačelnik Željko Sabo, započele su večeras Vukovarske adventske svečanosti.

Svečanosti su pokrenuli 1997. vukovarski Gradski muzej i Franjevački samostan kako bi obogatili kulturna događanja u Vukovaru te očuvali narodne običaje vezane uz predbožićno vrijeme.

Vukovarske adventske svečanosti ove su godine posvećene 800. obljetnici franjevačkog reda u Hrvatskoj, a održavaju se pod geslom "Vukovar - ljubav jača i od smrti".

Prije paljenja prve svijeće na adventskom vijencu, u crkvi sv. Filipa i Jakova održan je prigodan program u kojem su nastupili članovi vukovarskog Zbora "Glasnici sv. Bone" i Dječjeg amaterskog kazališta "Bonokaz", koji su izveli igrokaz "Život brata Franje".

Sudionici programa zatim su, gradskim ulicama, iz crkve sv. Filipa i Jakova prošli s upaljenim svijećama, "noseći svjetlo", do Hrvatskog doma u kojem je održana prigodna svečanost.

Hrvatske tradicijske običaje od Adventa do Božića prikazali su članovi kulturno-umjetničkih društava "Kolo" Vukovar, "Matija Gubec" Sotin, "Posavac" Vrbanja, Udruge "Bijela Golubica" Vukovar, Folklornog ansambla "Zagreb-Markovac" i Dječje folklorne skupina HKGD "Dunav" Vukovar.

U predvorju Hrvatskog doma, u organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva Vukovar postavljena je filatelistička izložba sa motivima iz života sv. Franje te izložba dječjih crteža djece iz vukovarskih osnovnih škola i vrtića.

Vukovarske adventske svečanosti završavaju četvrte nedjelje došašća paljenjem četvrte svijeće na adventskom vijencu te božićnim koncertom "Tiha noć u Vukovaru" Hrvatske radiotelevizije. (hina/metro-portal)

29.11.2009. 22:10:57
Novi komentar
nužno
nužno