« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ICTY:

Zaplijenjena Gotovinina dokumentacija mora pred neovisno tijelo?

Haaški sud je odbacio zahtjeve Gotovinine obrane da se Hrvatskoj trajno zabrani pregledavanje zaplijenjenih dokumenata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

ICTY

,

Gotovinina obrana

,

haaški dokumenti

Obrana generala Ante Gotovine i Hrvatska morat će se sami usuglasiti oko pregledavanja dokumentacije zaplijenjene njegovu timu u prosincu u Hrvatskoj, a eventualni spor oko toga je li neki dokument zaštićen ili ne rješavao bi se uz pomoć nezavisnoga tijela, prema odluci koju je objavio Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U vezi s dokumentima koje je Hrvatska zaplijenila, a Gotovinina obrana smatra da je zbog toga u podređenu položaju, sud je odbacio zahtjeve Gotovinine obrane da se Hrvatskoj trajno zabrani pregledavanje zaplijenjenih dokumenata kao i da se zabrani istraga protiv članova Gotovinina obrambenog tima, ali zaštićene dokumente Hrvatska mora vratiti i ne smije ih pregledavati do odluke o tome jesu li zaštićeni.

Haaški sud ranije je, odmah nakon što je izviješten o zapljeni dokumentacije, izdao Hrvatskoj privremenu zabranu pregledavanja te dokumentacije. U novoj odluci sudskog vijeća predviđena je uspostava nezavisnog tijela koje će sudjelovati u odluci o tome koji su dokumenti zaštićeni, a koji ne.

Obrana će dobiti uvid u zaplijenjene dokumente

Sudsko vijeće smatra da je predsjednik Suda prikladna osoba koja će utemeljiti takvo nezavisno tijelo. U tom tijelu mogao bi biti jedan sudac Tribunala koji ne radi na slučaju Gotovina, predlaže ICTY. Budući da je uspostavom takva nezavisna tijela riješen problem odlučivanja o tome koji su materijali zaštićeni, sudsko je vijeće odbacilo zahtjev obrane da Hrvatskoj trajno bude zabranjeno pregledavanje zaplijenjenih materijala.

Sud je odredio da će generalova obrana dobiti uvid u zaplijenjene dokumente i izdvojiti one koje smatra da su zaštićeni. Ne bude li Hrvatska suglasna s takvim mišljenjem, uključit će se neovisno tijelo koje će, uz obranu generala Gotovine, moći pregledati sporne dokumente i odrediti jesu li zaštićeni. Na poziv obrane generala Gotovine te dokumente moći će pregledati jedino još članovi odvjetničke komore haaških branitelja.

Odbijen je zahtjev da se Hrvatskoj zabrani poduzimanje preliminarne istrage i kaznenog progona protiv članova Gotovinine obrane Marina Ivanovića i Joze Ribičića. Odbijen je i zahtjev obrane da se Hrvatskoj trajno zabrani poduzimanje istrage protiv članova Gotovinine ili obrane generala Mladena Markača bez prethodnog dopuštenja sudskog vijeća.

Gotovinina obrana nije dokazala postojanje izuzetnih okolnosti koje bi opravdale takve zahtjeve, kaže se u obrazloženju odluke Haaškog suda donesene 12. ožujka ove godine.

Gotovinina je obrana tvrdila da je glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz Hrvatskoj naredio poduzimanje postupka protiv Ivanovića, što je Hrvatska opovrgnula. Sudsko vijeće nije ustanovilo da je bilo poticanja na kaznenu istragu ili progon članova Gotovinina tima. Bilo je "sugestija u vezi s administrativnom istragom", ali takve "sugestije nisu 'per se' neprikladne".

Sud smatra da obrana nije dokazala da bi istraga i kazneni progon Ivanovića i Ribičića doveli Gotovininu obranu u bitno nepovoljniji položaj.

Gotovinina je obrana tvrdila da svi njezini članovi moraju uživati imunitet, a sudsko je vijeće prepoznalo da tu postoji problem. Sud je izrazio zabrinutost zbog nedostatka pravnog instrumenta koji bi dao funkcionalni imunitet članovima obrane i o tome će obavijestiti predsjednika suda, kaže se u odluci.

Hrvatska ne smije pregledavati zaštićene materijale

Sud je ukinuo svoju odluku od 11. prosinca prošle godine da Hrvatska mora prestati s pregledavanjem svih materijala obrane koji su zaplijenjeni i odlučio da Hrvatska ne smije pregledavati materijale dok je Gotovinina obrana ne obavijesti da nisu zaštićeni ili dok to ne ocijeni nezavisno tijelo.

Po toj odluci, Hrvatska mora u roku od dva tjedna omogućiti Gotovininoj obrani pristup zaplijenjenu materijalu, a Gotovinina obrana mora u roku od šest tjedana od pristupa materijalu identificirati one dokumente koje smatra zaštićenima i one koje ne smatra zaštićenima.

Nakon toga se obrana mora u roku od dva tjedna obratiti predsjedniku Suda u vezi s određivanjem nezavisnog tijela koje će odlučivati jesu li predmeti zaštićeni ili ne. Hrvatska mora Gotovininoj obrani vratiti, bez pregleda, sve zaštićene predmete za koje je tako odlučilo nezavisno tijelo.

Sud je ponovio da ako zaplijenjeni materijali sadrže ikakve podatke o svjedocima koji su dobili zaštitu ili bilo kakve druge povjerljive podatke, onda i Hrvatska mora te podatke smatrati povjerljivima. (hina/metro-portal)

16.03.2010. 12:25:33
Novi komentar
nužno
nužno